Home » D:News » Soluţie extremă împotriva încălzirii globale: vopsirea munţilor în alb! (VIDEO)

Soluţie extremă împotriva încălzirii globale: vopsirea munţilor în alb! (VIDEO)

Soluţie extremă împotriva încălzirii globale: vopsirea munţilor în alb! (VIDEO)
Publicat: 01.12.2011
În Munţii Anzi, o echipă de ecologi luptă împotriva schimbărilor climatice cu o metodă inedită, pentru a conserva gheţarii şi apa de care depinde o comunitate de păstori din Peru.

Comunitatea numără 900 de oameni şi trăieşte din creşterea lamelor alpaca (foto) pe păşunile montane.

Dezvoltarea ierbii păşunilor depinde de cantitatea de apă disponibilă, iar apa provine din zăpada şi gheaţa de pe crestele munţilor.

În ultimii ani, însă, gheţarii tind să dispară, din cauza creşterii temperaturilor.

Eduardo Gold, un specialist care lucrează în cadrul organizaţiei Glaciares Perú, încearcă să combată această tendinţă cu o metodă originală, aflată deocamdată în stadiul de experiment.

El crede că roca de culoare închisă a munţilor absoarbe căldura provenită de la soare, în vreme ce o suprafaţă de culoare deschisă ar reflecta radiaţia solară, nu s-ar mai încălzi atât de mult şi ar permite acumularea zăpezii şi a gheţii.

Echipa sa foloseşte un amestec de apă, nisip şi var pentru a acoperi suprafeţele golaşe ale stâncilor.

Surprinzător, metoda pare să dea rezultate: măsurând temperatura, Eduardo Gold a constatat că acolo unde stâncile au fost „zugrăvite” în alb, temperaturile sunt cu 10-12 grade Celsius mai scăzute decât înainte de vopsire şi există acumulări de gheaţă îngropate în sol.

Până în prezent, a fost vopsită în alb o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi. Echipa îşi propune însă să acopere 3 miliarde de metri pătraţi -operaţiune care ar costa peste 40 de miliarde USD.

Sursa: Mail Online

&

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase