Home » D:News » China şi Rusia încearcă să salveze tigrii siberieni

China şi Rusia încearcă să salveze tigrii siberieni

China şi Rusia încearcă să salveze tigrii siberieni
Publicat: 06.12.2011
În câteva decenii, ultimele exemplare de tigri siberieni din nord-estul Chinei ar putea dispărea ca urmare a braconajului şi exploatării forestiere ilegale, anunţă experţii.

Autorităţile chineze şi oficialii de la organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) au semnalat deja faptul că această subspecie de tigru este una din cele mai ameninţate de pe planetă.

Numai în ultimii 70 de ani, populaţia tigrilor siberieni a scăzut de la aproape 300 de exemplare la 18-22. În astfel de condiţii, specialiştii susţin că, dacă guvernul nu se va implica în protejarea speciei, în 10-20 de ani, animalele vor dispărea din China.

Principalul factor care duce la extincţie este braconajul unor animale sălbatice care constituie sursa principală de hrană a tigrilor. În plus, defrişarea masivă a pădurilor din zonele muntoase, precum Heilongjiang şi Jilin, le reduce semnificativ habitatul natural.

Din anul 1996, când vânarea animalelor sălbatice a fost interzisă, autorităţile au observat o creştere a braconajului cu capcane.

Dispozitivele pentru prinderea animalelor pot fi cumpărate de la magazine mici, iar braconierii le folosesc pentru capturarea căprioarelor şi mistreţilor.

Uneori, chiar şi tigrii sunt prinşi în capcană. Deşi rănile nu sunt mortale, tigrii nu se pot elibera şi, după câteva zile, mor de foame.

Un studiu efectuat de cei de la WWF a anunţat că pe o rază de 10 km, în Heilongjiang şi Jilin, sunt amplasate, în medie, 1,6 capcane.

Deşi organizaţia WWF coordonează acţiuni anuale de înlăturarea a capcanelor, autorităţile spun că este nevoie de un efort mai mare pentru salvarea acestei subspecii. Prin urmare, ei fac apel la consumatorii de carne de vânat, rugându-i să renunţe la acest obicei.

La fel ca în cazul braconajului, defrişarea a devenit o practică răspândită, după ce guvernul a interzis, în 2000, tăierea pădurilor naturale. În ciuda legislaţiei, nu există destul personal pentru a monitoriza aceste zone.

Pentru salvarea subspeciei ameninţate, oficialii chinezi speră într-o colaborare internaţională, în special cu Rusia. În Orientul Îndepăratat şi nordul Chinei sunt în jur de 500 de exemplare de tigrii siberini, separaţi însă din cauza construirii infrastructurii.

Acum, cei de la WWF au în plan restabilirea legăturilor dintre exemplarele de pe teritoriul chinez şi cel rus pentru a determina naşterea mai multor pui de tigri. Proiectul include renunţarea la gardurile de la graniţă şi înlocuirea lor cu dispozitive de înregistrare.

China a stabilit deja înţelegeri cu India şi Rusia pentru luarea unor măsuri în ceea ce priveşte salvarea tigrilor siberieni şi speră să poate crea campanii de conştientizarea la nivel mondial.

Sursa: Xinhuanet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase