Home » D:News » Căscatul, mai molipsitor în rândul prietenilor

Căscatul, mai molipsitor în rândul prietenilor

Căscatul, mai molipsitor în rândul prietenilor
Publicat: 09.12.2011
Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific PLoS ONE arată că ne molipsim de căscat mai uşor de la membrii familiei sau de la prieteni decât de la străini.

De secole oamenii de ştiinţă încearcă să dezlege misterul „căscatului contagios”. Acum însă, noul studiu susţine că această contagiune se produce ca urmare a empatiei sociale.

Cercetătorii de la Universitatea din Pisa, Italia, au constat că rata de contagiere a căscatului depinde de apariţie, frecvenţă şi viteza de răspuns. Mai mult, cu cât persoana care cască îţi este mai apropiată, cu atât căscatul este mai contagios.

Prin urmare, cercetarea dovedeşte că suntem predispuşi să ne molipsim de căscat mai ales de la membrii familiei, prieteni, cunoştiinţe şi abia apoi de la străini.

Ca în cazul oricărei forme de empatie, rata de contagiere este mai mare în rândul persoanelor din aceeaşi familie şi mai mică în cazul necunoscuţilor.

Cercetarea demonstrează că activarea neuronală care dezlănţuie căscatul ca raspuns la căscatul altei persoane depinde de familiaritatea dintre persoanele care produc actul.

Sursa: the scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase