Home » D:News » În curând, am putea dispune de un vaccin eficace împotriva virusului Ebola

În curând, am putea dispune de un vaccin eficace împotriva virusului Ebola

În curând, am putea dispune de un vaccin eficace împotriva virusului Ebola
Publicat: 12.12.2011
De peste 4 decenii, oamenii de ştiinţă încearcă să obţină un vaccin eficient împotriva acestui agent patogen extrem de virulent. Recent, ei au testat cu succes – pe animale, deocamdată – primul vaccin anti-Ebola care îşi păstrează viabilitatea pe termen lung, putând fi astfel păstrat timp îndelungat.

Febra hemoragică, produsă de infecţia cu virusul Ebola, este o boală extrem de periculoasă, cu o mortalitate de peste 90%.

Încercările precedente de a dezvolta un vaccin se bazau pe injectarea de virusuri atenuate în organism.

Însă aceste preparate erau instabile; depozitarea pe termen mai lung ducea la degradarea particulelor virale, anulând astfel eficienţa vaccinului.

Noul vaccin, obţinut de cercetătorii de la Universitatea Statului Arizona, SUA, conţine o proteină virală de sinteză, care stimulează sistemul imunitare să recunoască mai precis virusl Ebola şi care e mult mai stabilă pe termen lung decât particulele virale.

În testele efectuate pe şoareci, vacccinul a protejat animalele în proporţie de 80% împotriva infecţiei cu o tulpină letală de virus Ebola. Vaccinul poate fi congelat şi deshidratat, păstrându-şi eficienţa.

Următorul pas, spun biotehnologii, va fi testarea acţiunii vaccinului pe o tulpină de Ebola mai apropiată de cea care infectează omul.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase