Prima pagină D:News

În curând, am putea dispune de un vaccin eficace împotriva virusului Ebola

Redactia Descopera.ro | 12.12.2011 | ● Vizualizări: 98
În curând, am putea dispune de un vaccin eficace împotriva virusului Ebola     medicina, sanatate, ebola, virus, vaccin + zoom
Galerie foto (1)

De peste 4 decenii, oamenii de ştiinţă încearcă să obţină un vaccin eficient împotriva acestui agent patogen extrem de virulent. Recent, ei au testat cu succes – pe animale, deocamdată – primul vaccin anti-Ebola care îşi păstrează viabilitatea pe termen lung, putând fi astfel păstrat timp îndelungat.

Febra hemoragică, produsă de infecţia cu virusul Ebola, este o boală extrem de periculoasă, cu o mortalitate de peste 90%.

Încercările precedente de a dezvolta un vaccin se bazau pe injectarea de virusuri atenuate în organism.

Însă aceste preparate erau instabile; depozitarea pe termen mai lung ducea la degradarea particulelor virale, anulând astfel eficienţa vaccinului.

Noul vaccin, obţinut de cercetătorii de la Universitatea Statului Arizona, SUA, conţine o proteină virală de sinteză, care stimulează sistemul imunitare să recunoască mai precis virusl Ebola şi care e mult mai stabilă pe termen lung decât particulele virale.

În testele efectuate pe şoareci, vacccinul a protejat animalele în proporţie de 80% împotriva infecţiei cu o tulpină letală de virus Ebola. Vaccinul poate fi congelat şi deshidratat, păstrându-şi eficienţa.

Următorul pas, spun biotehnologii, va fi testarea acţiunii vaccinului pe o tulpină de Ebola mai apropiată de cea care infectează omul.

Sursa: BBC

Tag-uri: medicina | sanatate | ebola | virus | vaccin