Home » D:News » Care sunt cele 5 tehnologii care vor transforma omenirea în 2017? (VIDEO)

Care sunt cele 5 tehnologii care vor transforma omenirea în 2017? (VIDEO)

Publicat: 20.12.2011
Compania IBM a dat publicităţii 5 predicţii asupra tehnologiilor care vor transforma omenirea în anul 2017. În cadrul iniţiativei „5 in 5”, compania IBM prezice nu doar tehnologiile care vor fi posibile peste 5 ani, ci şi probabilitatea ca acestea să fie adoptate pe scară largă.

Cele 5 predicţii elaborate de compania americană se bazează pe analiza cercetărilor curente, a tendinţelor sociale şi a condiţiilor de piaţă.

Această iniţiativă a IBM datează de acum 6 ani, când au enunţat pentru prima dată predicţii pe o distanţă de 5 ani. Un număr mare din predicţiile făcute de specialiştii IBM în urmă cu câţiva ani au devenit realitate, printre care telemedicina (posibilitatea de a accesa servicii medicale de oriunde în lume cu ajutorul tehnologiei) sau aplicarea nanotehnologiei în agricultură şi biotehnologie.

Pentru 2017, cei de la IBM prezic că maşinile vor putea citi gândurile oamenilor şi vor putea recunoaşte cu uşurinţă persoana cu care interacţionează.

„De la Houdini la Skywalker la X-Men, citirea gândurilor a fost o fantezie prezentă de-a lungul deceniilor în mai toate operele SF. În curând, însă, aceasta va deveni realitate”, afirmă cercetătorii IBM.

„Oamenii de ştiinţă de la IBM se numără printre cei care lucrează la descoperirea unei metode de a conecta creierul uman la dispozitivele de uz curent, precum computerele şi telefoanele inteligente”, explică cei de la IBM. Printre exemplele oferite de cercetătorii de la IBM se numără apelarea telefonică a unei cunoştinţe doar cu puterea gândului sau mişcarea unui cursor pe ecran în exclusivitate cu ajutorul minţii.

De asemenea, parolele vor dispărea din mediul online, afirmă cei de la IBM. Componenţa noastră biologică va deveni cheia identităţii noastre, afirmă cei de la IBM. „Închipuiţi-vă că veţi putea merge la un bancomat de la care veţi putea retrage bani doar spunându-vă numele sau privind un senzor care va identifica tiparele unice prezente în retina dumneavoastră„, speculează specialiştii de la IBM. Aşadar, prelucrarea datelor biometrice, precum identificarea chipului, a retinei sau a vocii vor fi folosite pentru identificare, fiind mult mai sigure decât parolele tradiţionale.

O altă inovaţie care va deveni răspândită în 2017 este capacitatea de a genera electricitate din toate tipurile de mişcare: din mers, de la biciclete şi chiar de la apa care circulă prin conducte. „Energia kinetică nu va mai fi irosită”, susţine IBM.

De asemenea, specialiştii IBM afirmă că telefoanele mobile vor ajuta elimina la eliminarea „barierei digitale” care există astăzi între săraci şi bogaţi. „În societatea globală de astăzi, bunul mers al economiilor este din ce în mai mult decis de nivelul de acces la informaţie. În 5 ani, prăpastia căscată între cei ce au acces la informaţie şi cei ce nu au se va reduce în mod semnificativ, graţie progresului pe care îl vor cunoaşte tehnologiile mobile. În 5 ani, 5,6 miliarde de oameni vor deţine un telefon mobil, adică 80% din populaţia planetei. Spre exemplu, în India, ţăranii care nu ştiau să scrie şi să citească pot deja folosi telefoane mobile cu recunoaştere vocală pentru a afla care este piaţa în care pot obţine cel mai bun preţ pentru grânele lor sau pentru a afla prognoza meteo, astfel având posibilitatea de a planta în cel mai bun moment”.

Cea de-a 5-a predicţie făcută de cei de la IBM este dispariţia spam-ului. Specialiştii companiei americane afirmă că tehnologia va permite personalizarea reclamelor, astfel încât doar cele cu adevărat interesante vor ajunge la fiecare persoană.

Iată clipul de prezentare a predicţiilor IBM:

Surse: AFP, IBM, A Smarter Planet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase