Home » D:News » Suntem mai aproape de un vaccin eficient împotriva malariei

Suntem mai aproape de un vaccin eficient împotriva malariei

Suntem mai aproape de un vaccin eficient împotriva malariei
Publicat: 22.12.2011
Cercetătorii britanici au dezvoltat un vaccin experimental împotriva malariei, care are potenţialul de a neutraliza toate tulpinile celei mai periculoase dintre speciile de paraziţi care provoacă boala.

Rezultatele unor teste anterioare efectuate pe şoareci şi iepuri au arătat că vaccinul are capacitatea de a induce un răspuns al anticorpilor care să distrugă multe dintre rădăcinile parazitului Plasmodium falciparum, unul dintre paraziţii care produc malaria, „vinovată” de uciderea a 655.000 de oameni în anul 2010, conform celor mai recente rapoarte ale Organizaţiai Mondiale a Sănătăţii.

Elaborarea unui vaccin împotriva malariei este una din cele mai mari provocări ale medicinei.

Creatorii noului vaccin au localizat un receptor al unei proteine numite RH5, esenţială pentru parazit fiindcă îi permite să pătrundă în globulele roşii şi să se multiplice.

Până acum, anticorpii care luptă împotriva acestei proteine au reuşit să elimine toate tulpinile parazitului care au putut fi testate în laborator.

„Până acum nu am identificat nicio tulpină a parazitului Plasmodium falciparum care să nu poată fi învinsă de anticorpi”, a declarat Simon Draper, de la Jenner Institut din Oxford, Marea Britanie.

De zeci de ani, oamenii de ştiinţă încearcă să creeze un vaccin care să să combată malaria, însă această sarcină s-a dovedit dificilă, deoarece antigenele paraziţilor sunt prea diversificate din punct de vedere genetic.

Specialiştii plănuiesc ca în 2-3 ani să înceapă testarea vaccinului pe oameni, dar va mai dura încă aproximativ 10 ani până când produsul să fie disponibil pe piaţă.

În luna octombrie, o companie farmaceutică din Marea Britanie a publicat un raport care detalia modul în care acţionează un un alt vaccin împotriva malariei, numit RTS,S. Spre deosebire de vaccinul RT5, scopul lui RTS,S este să împiedice parazitul să ajungă la ficat.

Prin urmare, oamenii de ştiinţă tind să creadă că, în anii ce vor urma, RTS,S şi vaccinul RT5 ar putea acţiona împreună pentru a stopa evoluţia malariei.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase