Home » D:News » Muşcăturile de şarpe – o problemă mult subestimată

Muşcăturile de şarpe – o problemă mult subestimată

Muşcăturile de şarpe – o problemă mult subestimată
Publicat: 26.12.2011
Un studiu recent a arătat că statisticile privind numărul celor ce mor ca urmare a muşcăturilor de şerpi veninoşi sunt foarte mult în urma realităţii: numărul real al deceselor este de 23 de ori mai mare decât cifrele raportate oficial!

Studiul a fost realizat de către oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, şi prezentat la congresul anual al Societăţii de Igienă şi Medicină Tropicală din Philadelphia, SUA.

Datele prezentate dezvăluie că, în Bangladesh, numai 3% dintre cei muşcaţi de şerpi se duc direct la doctor; majoritatea merg la un îmblânzitor de şerpi, care tratează problema cu mijloace tradiţionale (inclusiv descântece). Nu rareori, însă, acest tratament dă greş, iar cel muşcat moare.

În India, există o discrepanţă enormă între statisticile oficiale (care spun că, anual, în această ţară mor aproximativ 2000 de oameni din cauza muşcăturilor de şerpi) şi cifra aflată de cercetători în urma studiului: 46.000 de decese.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a caracterizat problema numeroaselor decese din cauza muşcăturilor de şerpi veninoşi drept „o maladie tropicală neglijată”.

Studiul menţionat este primul care estimează amploarea problemei pe baza unor interviuri în comunităţile umane afectate şi nu pe baza statisticilor furnizate de spitale.

Acestea din urmă nu reflectă realitatea, deoarece majoritatea cazurilor survin în regiuni rurale, adesea foarte sărace şi izolate, unde oamenii nu au acces facil la servicii medicale şi nici o mentalitate îndreptată spre apelul la medic în asemenea cazuri.

Zonele cele mai afectate sunt Asia, Africa sub-sahariană şi America Latină.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase