Home » D:News » Gheţarii din Peru se topesc în ritm alarmant

Gheţarii din Peru se topesc în ritm alarmant

Gheţarii din Peru se topesc în ritm alarmant
Publicat: 02.01.2012
Pe baza unor cercetări publicate în periodicul Journal of Glaciology, gheţarii din Anzii Cordilieri de pe teritoriul statului Peru se topesc cu 20 de ani mai devreme decât estimaseră în prealabil cercetătorii, fenomenul putând provoca aridizarea unei mari porţiuni din această ţară sud-americană.

Cercetătorul Michael Barrer din cadrul Universităţii McGill a declarat că gheţarii care alimentează râul Rio Santo au devenit prea mici pentru a menţine acelaşi curs de apă ca acum câţiva ani.

Pe baza datelor geologice, gheţarii din Cordiliera Blanca acopereau o suprafaţă totală de 850 kilometri pătraţi în anul 1930, astăzi gheţarii acoperă o suprafaţă mai mică de 600 kilometri pătraţi.

La nivel global, World Glacier Monitorig Service, forul internaţional care se ocupă de situaţia gheţarilor, declară că 90% din gheţarii alpini se topesc în ritm alarmant.

În Himalaya, circa 75% din gheţari se topesc, iar cauza este reprezentată de fenomenul de încălzire globală provocat de acitvităţile industriale şi economice ale oamenilor.

Sursa: Treehugger

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase