Home » D:News » De ce nu reuşim să slăbim după sărbători?

De ce nu reuşim să slăbim după sărbători?

01.03.2012
De ce nu reuşim să slăbim după sărbători?
Este binecunoscut faptul că a da jos kilogramele acumulate de-a lungul sărbătorilor este foarte dificil. Acum, un nou studiu efectuat în SUA oferă o explicaţie pentru acest lucru.

Cercetarea a fost efectuată asupra unor şoareci de laborator obezi. Studiind creierul acestora, cercetătorii au descoperit că hipotalamusul, zona creierului care controlează pofta de mâncare, era deteriorat atunci când şoarecii erau supuşi unei diete bogate în grăsimi. Repetând studiul în rândul oamenilor, cercetătorii au descoperit acelaşi efect în rândul persoanelor obeze cu o dietă bogată în grăsimi.

„La doar 24 de ore după ce am trecut rozătoarele pe o dietă bogată în grăsimi, am observat că hipotalamusul a fost afectat”, a afirmat coautorul studiului, Dr. Michael Schwartz, endocrinolog la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington.

„Nu ştim ce provoacă deteriorarea acestei regiuni a creierului şi nu putem spune cu siguranţă că această leziune provoacă obezitatea, însă este cunoscut faptul că această parte a creierului controlează greutatea corporală şi pofta de mâncare”, a adăugat Schwartz.

Dr. Joshua Thaler, coautor al studiului, afirmă că leziunile din zona hipotalamusului ar putea fi o cauză a obezităţii: „Inflamaţia hipotalamusului face ca acesta să nu mai reacţioneze la hormoni, precum insulina, care reglează greutatea corporală”.

Cercetătorii urmează să efectueze studii ulterioare, pentru a identifica dacă daunele provocate în zona hipotalamusului sunt permanente.

Sursa: LiveScience