Home » D:News » Animalele au un „Facebook” al lor

Animalele au un „Facebook” al lor

Animalele au un „Facebook” al lor
Publicat: 11.01.2012
În urma unui studiu ce a durat 10 ani, etologii au concluzionat că reţelele sociale funcţionează pe aceleaşi principii chiar şi în cazul animalelor.

Specialiştii au descoperit că distribuirea de informaţii prin intermediul reţelelor sociale reflectă un mecanism pe care animalele l-au folosit mereu pentru a aduna date despre mediul social. Cu alte cuvinte, pentru a putea lua decizii, animalele organizează întâlniri în cadrul cărora adună informaţii.

Studiul a fost coordonat de dr. David Lusseau, de la Universitatea din Aberdeen, şi s-a bazat pe studierea comportamentelor unor animale precum delfini, balene, primate şi ungulate.

„Reţelele sociale funcţionează la fel la toate speciile, diferenţele fiind foarte mici la nivelul structurii. De exemplu, faimosul concept al celor şase grade de separare (ideea conform căreia orice persoană este legată de o altă persoană de pe Pământ printr-o cunoştinţă comună) este valabil în întreg regnul animal. Studiile noastre pe diferite populaţii de animale au arătat că „efectul de lume mică” este răspândit în lumea animală. De asemenea, există întâlniri create special pentru a aduna informaţii, la care iau parte specii diferite”, a explicat Lusseau.

Informaţiile pe care animalele le împărtăşesc diferă în funcţie de specii şi populaţii. Ele pot fi referitoare la locul în care se găseşte mâncarea, unde sunt prădătorii sau cât de puternici sunt aceştia în comparaţie cu restul animalelor.

Cel mai bun exemplu de reţea socială animală se întâlneşte la delfini. Pe lângă nevoile fiecărui individ în parte, de a se hrăni şi odihni, ei se preocupă şi de activităţile de grup. La ei, este posibil ca liderul de grup să apară din senin, doar pentru că el cunoaşte mai bine un context, comparativ cu membrii grupului.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase