Home » D:News » 1.000 de hărţi pe o granulă de sare: cea mai mică hartă a lumii a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei (VIDEO)

1.000 de hărţi pe o granulă de sare: cea mai mică hartă a lumii a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei (VIDEO)

1.000 de hărţi pe o granulă de sare: cea mai mică hartă a lumii a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei (VIDEO)
Publicat: 19.01.2012
O echipă de oameni de ştiinţă din Zurich, care lucrează în cadrul companiei IBM, a „desenat” cel mai mic mapamond 3D, ce va fi omologat ca atare şi în Cartea Recordurilor. 1.000 de astfel de hărţi ar încăpea pe o granulă de sare.

Harta, „desenată” pe un fragment minuscul de polimer, măsoară 22 x 11 micrometri şi este alcătuită din 500.000 pixeli, fiecare măsurând 20 nanometri pătraţi.

Încă şi mai remarcabil este faptul că a fost creată foarte repede, în numai 2 minute şi 23 de secunde.

Deşi, la prima vedere, harta nu pare a avea vreo utilitate practică, realizarea reprezintă un pas important din punct de vedere tehnologic.

Nanotehnologiile utilizate până în prezent puteau crea structuri mai mici de 30 nanometri doar cu dificultăţi şi costuri foarte mari.

Însă noua metodă aplicată de IBM foloseşte un vârf de dimensiuni nanometrice – de 100.000 de ori mai subţire decât un vârf de creion bine ascuţit – pentru a „dăltui” în stratul de polimer, în mod rapid şi ieftin, structuri 2D şi 3 D nu mai mari de 15 nanometri.

Tehnica deschide noi căi de creare a unor nanodispozitive utilizabile în domeniul opto-electronicii, al medicinei şi în cercetările de biologie.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase