Home » D:News » Temperatura degetului mijlociu – „arma secretă” a lui aye-aye

Temperatura degetului mijlociu – „arma secretă” a lui aye-aye

Publicat: 20.01.2012
Misteriosul lemur aye-aye, din Madagascar, se dovedeşte tot mai interesant pentru oamenii de ştiinţă. Recent, s-a descoperit o caracteristică fiziologică surpinzătoare a acestui animal: el îşi încălzeşte degetul specializat, folosit pentru procurarea hranei, atunci când „vânează”.

Lemurul aye-aye, cea mai mare primată nocturnă, se foloseşte de acest deget specializat – degetul mijlociu al fiecărui membru anterior -, foarte lung, subţire şi sensibil, pentru a scoate de sub scoarţa copacilor larvele de gândaci care constituie o parte importantă a dietei sale.

Analizând o serie de imagini termografice, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Dartmouth din New Hampshire au ajuns la concluzia că atunci când lemurul caută hrană, degetul său specializat, care în mod normal este mai rece decât celelalte, se încălzeşte cu aproximativ 6 grade Celsius.

Cercetări anterioare demonstraseră deja că aye-aye are un deget mijlociu neobişnuit , care s-a dovedit a fi super-sensibil la vibraţii şi care are o temperatură mai scăzută în comparaţie cu restul corpului.

Specialiştii cred că temperatura scăzută a acestui deget se datorează formei sale. Fiind lung şi foarte subţire, degetul nu poate reţine căldura. De asemenea, pentru a simţi vibraţiile larvelor, degetul este dotat cu numeroase terminaţii nervoase, care necesită un consum crescut de energie. Prin urmare, atunci când degetul nu este utilizat, este „dezactivat” şi se răceşte.

Modul în care lemurul controlează încălziriea unui singur deget nu este cunoscut încă. Specialiştii spun că ar putea exista două explicaţii.

Una ar fi aceea că vasele care alimentează cu sânge degetul se contractă sau se dilată, pur şi simplu. Ce-a de-a doua explicaţie este mai neobişnuită. Este posibil ca aceste modificari ale temperaturii sa fie legate de flexibitatea degetului.

Din cauza faptului că degetul este fragil şi vulnerabil, în timpul deplasării în perioadele de inactivitate lemurul îl ţine îndoit spre interiorul palmei pentru a-l proteja, vasele de sânge fiind astfel îndoite şi ele. Întinderea degetului, atunci când este folosit pentru a căuta hrană sub scoarţa copacilor, ar permite sângelui cald să circule din nou prin artere. Este la fel ca în cazul unui furtun: atunci când furtunul este îndoit, foarte puţină apa poate curge prin el.

Aye-aye este singurul animal la care s-a descoperit această adaptare ciudată. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a catalogat acestă specie drept periclitată, ca urmare a distrugerii habitatului său.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase