Home » D:News » Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt mai fericite decât cele căsătorite

Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt mai fericite decât cele căsătorite

Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt mai fericite decât cele căsătorite
Publicat: 21.01.2012
Căsătoria nu aduce atât de multe avantaje cuplurilor precum se credea până acum, arată un nou studiu conform căruia căsătoria nu aduce niciun avantaj în plus faţă de coabitare în ceea ce priveşte sănătatea, stima de sine şi bunăstarea psihologică.

Conducătoarea studiului publicat în Journal of Marriage and Family, Kelly Musick de la Universitatea Cornell afirmă că relaţia romantică în sine aduce aceste beneficii, nu căsătoria.

„A te găsi într-o relaţie romantică, indiferent de forma legală a acesteia, prezintă numeroase avantaje în comparaţie cu starea de celibat”, explică Musick.

Cercetarea a dezvăluit că, pentru multe persoane, starea de concubinaj este o opţiune mai bună decât căsătoria. Participanţii la studiu care trăiau în concubinaj erau mai fericiţi şi prezentau un nivel mai ridicat al stimei de sine decât persoanele căsătorite. „Acest lucru s-ar putea datora faptului că, în concubinaj, persoanele dispun de mai multă independenţă şi se pot concentra mai mult pe dezvoltarea personală, lucru care se dovedeşte extrem de important pentru multe persoane în anumite etape ale vieţii. De asemenea, coabitarea implică mult mai puţine obligaţii nedorite în comparaţie cu căsătoria”, explică Musick.

Majoritatea studiilor efectuate până acum comparau persoanele căsătorite cu cele care nu se aflau într-o relaţie. Această nouă cercetare a studiat viaţa a 2.737 de persoane singure de-a lungul a 6 ani, observându-le atunci când au început o relaţie sau s-au căsătorit.

Participanţii la studiu şi-au evaluat starea de sănătate şi de fericire, răspunzând de asemenea la un chestionar despre stima de sine, depresie şi legăturile cu prietenii şi familia.

De-a lungul celor 6 ani, aproximativ 900 de participanţi s-au căsătorit ori s-au mutat cu un partener.

În general, atât căsătoria cât şi concubinajul au avut un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Atât persoanele căsătorite, cât şi cele care doar locuiau împreună cu partenerul au fost mai fericite şi au înregistrat un număr mai mic de episoade depresive în comparaţie cu persoanele care nu se aflau într-o relaţie. Cercetarea a descoperit, însă, că aceste efecte pozitive se diminuau cu timpul.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că atât persoanele care se căsătoresc, cât şi cele care doar coabitează tind să limiteze timpul petrecut cu prietenii şi cu familia în comparaţie cu persoanele care nu se află într-o relaţie.

Studiul le permite cercetătorilor să afirme că perspectiva conform căreia „căsătoria este soluţia pentru multe dintre problemele societăţii” nu este realistă.

„SUA, spre exemplu, promovează căsătoria mult mai mult decât alte ţări dezvoltate. Studiul nostru arată, însă, că alte forme ale relaţiilor de cuplu aduc aceleaşi beneficii indivizilor. Căsătoria nu este unica metodă prin care cuplurile devin mai fericite şi mai sănătoase”, explică dr. Musick. De aceea, cercetătorii nu încurajează folosirea fondurilor publice pentru promovarea căsătoriei în dauna altor structuri familiale.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase