Home » D:News » A fost creat un nou sistem împotriva sforăitului

A fost creat un nou sistem împotriva sforăitului

A fost creat un nou sistem împotriva sforăitului
Publicat: 26.01.2012
Sforăitul ar putea rămâne doar o amintire zgomotoasă, după ce oamenii de ştiinţă din Australia au creat un dispozitiv care, implantat sub limbă, ar putea stopa această manifestare.

Noi cercetări arată că implantul, care stimulează nervul resposabil cu controlul muşchilor limbii, poate reduce severitatea apneei (oprirea temporară a respiraţiei), o cauză majoră a sforăitului. Dispozitivul este programat să pornească singur atunci când utilizatorul adoarme, dar el poate fi pornit şi oprit şi cu ajutorul unei telecomenzi.

În 60% din cazuri oamenii sforăie din cauza vibraţiilor limbii. În acest caz, limba şi ţesuturile moi din jurul gâtului se poziţionează în partea posterioară a căilor respiratorii, vibrând atunci când aerul pătrunde pe lângă ele. În cazurile severe, acest fenomen poate duce la apnee obstructivă, o boală care afectează 4 bărbaţi din 100 şi 2 femei din 100.

Noul dispozitiv, care poartă numele de Hypoglossal Nerve Stimulation System (sistem de stimulare a nervului hipoglos), acţionează asupra muşchilor limbii şi îi determină să de contracte toţi în acelaşi timp, eliberând căile respiratorii. Tratamentul presupune implantarea unui electrod mic alături de nervul hipoglos, localizat sub limbă.

Un generator conectat wireless la electrodul de sub limbă este implantat în pieptul pacientului printr-o intervenţie chirurgicală. O serie de fire cu senzori fac legătura între generator şi trahee şi monitorizează respiraţia prin detectarea schimbărilor din presiunea aerului din gât. În cazul în care este detectată o scădere prelungită a presiunii, electrodul stimulează muşchii limbii, permiţându-i pecientului să respire în voie.

Momentan, dispozitivul nu a fost aprobat pentru comercializare, urmând ca, pe lângă studiul efectuat pe 21 de pacienţi, specialiştii să mai efectueze o serie de alte teste pe mai mulţi voluntari.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase