Home » D:News » A fost inventat laserul care ne-ar putea ajuta să ajungem pe Marte

A fost inventat laserul care ne-ar putea ajuta să ajungem pe Marte

A fost inventat laserul care ne-ar putea ajuta să ajungem pe Marte
Publicat: 28.01.2012
Cercetătorii din cadrul ABSL Space Products au creat un sistem pe bază de laser, capabil să detecteze lumina de la mari distanţe şi să ghideze navele spaţiale.

Sistemul hi-tech de captare a imaginii cu ajutorul laserului, numit LIDAR, a fost creat de firma ABSL Space Products cu o investiţie de 900.000 lire sterline din partea Agenţiei Spaţiale Europene.

„Am avut de depăşit obstacole extrem de dificile. A trebuit să lucrăm în condiţii precum vidul, micro-gravitaţia şi temperaturile extreme”, declară Dr. Joe Nawasra, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest program.

Sistemul poate detecta lumina reflectată, pentru a calcula distanţa până la ţintă. Într-o zi, acest sistem ar putea fi folosit pentru a ghida navele spaţiale în cursul manevrelor de aterizare pe alte planete.

Astfel, cercetătorii speră ca acest laser să ajute misiunile spaţiale lansate spre Marte, permiţând navelor să desfăşoare operaţiunile de amartizare în completă siguranţă.

Dar laserul poate avea şi numeroase alte aplicaţii în cadrul industriei spaţiale. De pildă, montat pe un satelit şi orientat spre Terra, laserul poate fi folosit la detectarea cu precizie a cutremurelor.

Sursa: The Oxford Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase