Home » D:News » Nano-medicamentele în lupta împotriva cancerului

Nano-medicamentele în lupta împotriva cancerului

Nano-medicamentele în lupta împotriva cancerului
Publicat: 14.02.2012
Într-o epocă în care cancerul a devenit una din cele mai mari probleme mondiale, specialiştii din întreaga lume se străduiesc să creeze un nano-medicament care, atunci când va fi injectat în corp, va fi capabil să se deplaseze singur la ţintă şi să se activeze.

Pentru a fi eficient, un astfel de medicament ar trebui să întrunească două condiţii. Pe de-o parte, ar trebui să poată să identifice singur ţinta şi să ajungă la ea, iar pe de altă parte, ar trebui să aibă capacitatea de a elibera cantităţile necesare de substanţă, chiar în mai multe etape, pe o perioada îndelungată. Cu toate acestea, până acum, majoritatea nano-medicamentelor inventate nu reuşesc să reţină substanţele active până la identificarea ţintei.

Pentru a evita efectele adverse produse de eliberarea prematură a substanţelor care luptă împotriva cancerului, o echipă de specialişti din China a creat un sistem care permite ca substanţele active să rămână încapsulate până la atingerea ţesuturilor canceroase. Odată ajuns la tumoare, nano-medicamentul ar exploda, eliberând substanţa activă sub influenţa unor anumiţi stimului de mediu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wuhan au demonstrat că sistemul de apărare activă permite eliberarea medicamentului ca răspuns la stimuli prezenţi în ţesuturile canceroase.

Pentru crearea acestui nano-medicament, specialiştii au preparat un gel din micro-particule de dextran, consolidate cu ajutorul unei substanţe numite bază Schiff. Au acoperit apoi suprafaţa capsulelor de micro-gel cu o membrană multistratificată.

Odată ajuns în sânge, sistemul este activat de stimuli fiziopatologici (un mediu acid) găsiţi în ţesuturile afectate de cancer. În acest mediu acid, baza Schiff se hidrolizează. Hidrolizarea face ca legăturile dintre atomii de carbon şi cei de azot din structura bazei Schiff să se desfacă, ducând la o creştere a presiunii interne în nucleul de dextran. Atunci când presiunea depăşeşte capacitatea de rezistenţă a membranei, aceasta se va rupe, eliberând brusc medicamentul care este apoi absorbit de celulele tumorale.

În ciuda succesului înregistrat de cercetătorii chinezi, conducătorul studiului, dr. Zhang, a recunoscut că sistemul are unele probleme legate de consum. Pentru moment, microcapsulele sunt relativ mari şi pot fi eliminate din sânge, iar sistemul de detectare a ţintei ale şi el unele lacune.

Sursa: Nano Werk

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase