Home » D:News » Superadeziv pe principiile şopârlei gecko

Superadeziv pe principiile şopârlei gecko

Superadeziv pe principiile şopârlei gecko
Publicat: 19.02.2012
Cercetătorii din cadrul Universităţii Amherst din Massachusetts au descoperit principiul după care funcţionează picioarele lipicioase ale şopârlelor gecko, după care au reuşit să creeze un superadeziv extrem de puternic. Cât de puternic? Ei bine, o suprafaţă de 100 de centimetri pătraţi, peste care a fost presărat adezivul în cauză, poate susţine o greutate de peste 350 kilograme.

„În mod surprinzător, picioarele de gecko se pot prinde şi desprinde fără să lase nicio urmă de adeziv pe suprafeţele respective”, declară biologul Duncan Irschick.

Echipa de cercetători americani a reuşit să reproducă adezivul dorit, fără să construiască tot mecanismul compus din epiderma şi celelalte ţesuturi ale piciorului de gecko. Provocarea a constat de fapt în crearea unui adeziv integrat compus dintr-o platformă moale capabilă să se muleze perfect pe o suprafaţă şi a maximiza contactul.

La fel ca în cazul şopârlei, materialul este ţesut într-un „tendon” sintetic, care menţine rigiditatea şi libertatea rotaţională. Este demn de reţinut că noul adeziv, botezat sugestiv Geckskin este alcătuit din materiale simple precum polydimenthylsiloxanul (PDMS).

Sursa: TG Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase