Home » D:News » Fumatul unui joint are efectul a cinci tigari asupra plamanilor

Fumatul unui joint are efectul a cinci tigari asupra plamanilor

Fumatul unui joint are efectul a cinci tigari asupra plamanilor
Publicat: 31.07.2007
Consumul unui singur joint de cannabis are asupra plamanilor acelasi efect ca si fumatul a 2,5 pana la cinci tigari deodata, potrivit unui studiu realizat in Noua Zeelanda si publicat online de revista specializata Thorax, transmite AFP.

Richard Beasley (Institutul de cercetari medicale din Noua Zeelanda – Wellington) si echipa sa au comparat efectele cannabisului cu cele ale tabacului pe un esantion de 339 de adulti care au luat parte la un studiu privind sanatatea respiratorie.

Esantionul de studiu a fost impartit in patru grupuri: fumatori de cannabis, de tutun, de cannabis si tutun si nefumatori. Fiecare participant a fost supus unor examene privind starea plamanilor si unor teste respiratorii.

"Principala descoperire este ca un joint de cannabis are acelasi efect ca 2,5-5 tigarete in ceea ce priveste obstructia respiratorie", au informat cercetatorii. Aceasta echivalenta se ragaseste si la nivelul carboxihemoglobinei (forma de hemoglobina toxica, deoarece este asociata cu oxidul de carbon in locul oxigenului) si al gudronului, cantitatile acestor substante fiind de trei pana la cinci ori mai ridicate in cazul unui joint decat al unei tigari.

Studiul a aratat ca fumatorii de cannabis au o respiratie suieratoare, tusesc, sufera de senzatie de apasare asupra toracelui si elimina reziduuri atunci cand tusesc. Potrivit cercetatorilor, consumul de cannabis este asociat cu o degradare a functionarii plamanilor, cu obstructie respiratorie, ceea ce solicita mai mult plamanii. Daunele sunt cu atat mai mari cu cat consumul de cannabis este mai mare.

Pe de alta parte, emfizemul, maladie a plamanilor susceptibila sa evolueze spre o insuficienta respiratorie cronica, a fost identificat la toti fumatorii.

Cercetatorii au explicat ca efectele cannabisului asupra plamanilor sunt legate de modul in care acesta este fumat. Fumatorii de cannabis au tendinta de a inhala mai profund fumul si de a-l retine mai mult timp. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase