Home » D:News » Lupta pentru Polul Nord

Lupta pentru Polul Nord

Lupta pentru Polul Nord
Publicat: 03.08.2007
Un spargator de gheata american va pleca intr-o misiune de cercetare in Oceanul Arctic, la scurt timp dupa incercarea Rusiei de a revendica in mod simbolic zona. Informatia referitoare la calatoria navei Healy a aparut la scurt timp dupa ce doua submarine rusesti au inceput prima scufundare la 4.200 de metri adancime, sub Polul Nord, pentru a preleva mostre de sol si de fauna de pe fundul oceanului, intr-un gest simbolic de revendicare a zonei, bogata in resurse.

Healy este unul dintre cele patru spargatoare de gheata polare ale Statelor Unite. Consiliul National de Cercetare a ordonat, in septembrie, construirea altor doua spargatoare de gheata, care sa le inlocuiasca pe cele vechi, Polar Sea si Polar Star, "pentru a proiecta prezenta activa si influenta" a tarii, in sprijinul intereselor sale pentru oceanele Arctic si Antarctic.

Topirea ghetarilor deschide noi rute de navigatie si influenteaza activitatea economica, precum exploatarea resurselor naturale, se arata in raportul Consiliului.

Presedintele american, George W. Bush, a cerut de asemenea Senatului sa aprobe participarea tarii la Conventia ONU privind Legislatia Maritima, "pentru a promova interesele Statelor Unite in oceanele lumii". "Aderarea (la Conventie) va servi intereselor de securitate nationala ale Statelor Unite", a precizat Bush.

O comisie ONU urmeaza sa decida cu privire la revendicarea de catre Rusia a 1,2 milioane de kilometri patrati din teritoriu – Creasta submarina Lomonosov si Crestele Mendeleev – despre care sustine ca reprezinta continuarea faliei sale continentale. (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase