Home » D:News » Curentul necunoscut

Curentul necunoscut

Curentul necunoscut
Publicat: 20.08.2007
In Australia a fost descoperit un nou curent oceanic cu rol crucial in cresterea temperaturilor. Importante mase de apa se deplaseaza in mod masiv din Tasmania catre Sud, exercitand un rol crucial asupra cresterii globale a temperaturilor. Este vorba despre un flux subacvatic marin enorm, care impreuna cu ceilalti curenti oceanici prinicipali deja cunoscuti, influenteaza clima in intreaga lume.

Curentul a fost descoperit de echipa profesorului Ken Ridgway, cu colaborarea profesorului Jeff Dunn si actioneaza la o adancime de 800-1000 metri, constituind ceea ce expertii numesc super-cercul care leaga bazinul oceanic indian de cel pacific si de cel atlantic. Impactul acestei descoperiri asupra incalzirii globale este unul notabil, pentru ca Oceanul de Sud (partile meridionale din Oceanul Indian, Pacific si Atlantic) este considerat a fi “plamanul” principal al ridicarii temperaturilor, absorbind o treime din dioxidul de carbon raspandit in oceane. 

Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation a analizat mii de mostre inainte de a identifica acest flux, studiind continutul salin si temperaturile pe o perioada care merge din 1950 pana in 2002.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase