Home » D:News » Creativitatea poate fi stimulată în cele mai simple moduri

Creativitatea poate fi stimulată în cele mai simple moduri

Creativitatea poate fi stimulată în cele mai simple moduri
Publicat: 28.02.2012
Un nou studiu realizat de cercetătorii din Olanda relevă faptul că o gândire creativă poate fi stimulată mai uşor decât s-ar fi crezut.

Conform cercetării realizate de specialişti de la Universitatea Nijmegen, Olanda, oameni pot gândi mai flexibil şi mai creativ atunci când nu recurg la metode convenţionale pentru a rezolva o problemă. Autorii studiului susţin că implicarea activă într-un eveniment neobişnuit, dar simplu, poate declanşa un nivel ridicat de creativitate.

În cadrul cercetării, mai mulţi studenţi au fost rugaţi să prepare un sandvici foarte popular in Olanda. Jumătate dintre participanţi au realizat sandviciul într-un mod convenţional: au pus o felie de pâine pe farfurie, apoi au uns-o cu unt şi au aşezat bucăţele de ciocolată deasupra. Ceilalţi participanţi au fost îndrumaţi să pună, în primul rând, ciocolata pe farfurie, apoi au uns felia de pâine cu unt şi au aşezat-o invers, peste ciocolată.

Într-o altă etapă a studiului, participanţii au fost rugaţi ca, într-un singur minut, să găsească un mod de a utiliza o cărămidă. Apoi, timp de 2 minute, voluntarii au fost puşi să numească cât mai multe obiecte care generează sunete.

Punctajul pentru flexibilitatea cognitivă a fost acordat în funcţia de categoriile în care se încadrau obiectele, pentru că o astfel de asociere indică flexibilitate. La final, s-a constat că cei care au fost puşi să îşi prepare micul dejun într-un mod neconvenţional au obţinut scoruri mai mari la ambele teste. Prin schimbarea modului de prepare a sandviciului, participanţii şi-au lărgit modul de gândire, devenind mai inovatori.

În paralel, a fost realizat un alt studiu în cadrul căruia mai mulţi studenţi au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a urmărit o filmare în care un individ pregătea un sandvici după modelul clasic, iar celălalt grup a urmărit o filmare în care metoda de preparare a micului dejun presupune o altă ordine de aranjare a alimentelor.

Rezultatele au arătat că în acest ultim studiu nu s-au înregistrat diferenţe între cele două grupuri atunci când au fost supuse testelor pentru măsurarea flexibilităţii cognitive. Cu alte cuvinte, testele au arătat că nu este suficient să priveşti pe cineva cum îndeplineşte o sarcină, ci trebuie să te implici şi să inovezi tu însuţi pentru a-ţi dezvolta creativitatea, chiar şi prin intervenţii extrem de simple, cum este cazul pregătirii unei gustări.

Sursa: Miller-McCune

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase