Home » D:News » Japonezii au inventat pistolul non-letal care te lasă fără grai

Japonezii au inventat pistolul non-letal care te lasă fără grai

Publicat: 03.03.2012
Doi cercetători din Japonia au găsit o soluţie inedită pentru a opri din vorbit persoanele limbute: „SpeechJammer”, o armă nonletală ce are ca efect amuţirea persoanei asupra căreia este folosită.

Dispozitivul conceput de Kazutaka Kurihara de la Institutul Naţional de Ştiinţă Industriala Avansată şi Tehnologie din Japonia şi de Koji Tsukada de la Universitatea Ochanomizu foloseşte o tehnologie foarte simplă: reproduce cuvintele emise de persoana ţintită la foarte puţin timp după ce au fost vorbite.

Efectul, similar ecoului, face extrem de dificil ca persoana ţintită să continue conversaţia.

„Vorbirea umană poate fi blocată printr-un procedeu simplu: repetarea sa la o distanţă de câteva milisecunde în direcţia celui ce vorbeşte”, au explicat cei doi. „Acest efect este foarte deranjant pentru oameni, discomfortul dispărând atunci când aceştia tac”, au adăugat cercetătorii.

„SpeechJammer”, aşa cum este denumit dispozitivul, este echipat cu un microfon direcţional şi un difuzor. Aparatul este conceput astfel încât doar persoana către care este îndreptat va avea parte de experienţa neplăcută.

Cercetătorii au conceput până acum 2 dispozitive de acest tip, unul fiind fix, iar celălalt portabil. Oamenii de ştiinţă japonezi sugerează că sistemul ar putea fi folosit în locurile publice în care vorbitul este nepotrivit, cum ar fi bibliotecile.

Surse: CBC, Arxiv

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase