Home » D:News » Alegătorii preferă lideri cu voce gravă

Alegătorii preferă lideri cu voce gravă

Alegătorii preferă lideri cu voce gravă
Publicat: 15.03.2012
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din SUA subliniază importanţa vocii candidatului în timpul alegerilor. Cercetarea reliefează că este mult mai probabil ca votanţii să aleagă un candidat cu o voce mai joasă, decât unul cu o voce ascuţită.

La studiu au luat parte 27 de voluntari, 17 femei şi 10 bărbaţi. Aceştia au fost rugaţi să spună o singură frază : „Vă sfătuiesc să mă votaţi la alegerile din noiembrie”. Cuvintele au fost înregistrate, iar oamenii de ştiinţă au modificat tonalitatea vocii. Fiecare înregistrare a fost modificată electronic şi schimbată pas cu pas pentru a se putea crea o înregistrare în care vocea să sune mai grav şi o alta în care sfatul să fie dat de o voce ascuţită.

În partea a doua a studiului, alţi voluntari au jucat rolul alegătorilor şi au fost puşi să desemneze candidatul preferat după ce au ascultat de înregistrările audio. Astfel s-a constat că „alegătorii” au fost mult mai dispuşi să aleagă candidatul cu cea mai profundă voce, indiferent dacă vorbitorul a fost de sex masculin sau feminin.

Totodată, studiul a evidenţiat faptul că femeile care au o voce gravă sunt percepute de ceilalţi drept stăpâne pe sine, puternice şi de încredere.

„Vocea noastră emite ceea ce considerăm noi că este adecvat să comunicăm celorlalţi, informaţiile pe care vrem ca ceilalţi să le cunoască despre noi. Nu putem trata vocea drept un lucru pasiv, care reflectă informaţii foarte simpliste despre noi,” a declarat profesorul Sophie Scott, specialist în comunicare.

Oamenii de ştiinţă spun că actualii candidaţi pentru funcţii importante în stat cunosc acest fenomen şi că, de-a lungul timpului, mulţi oameni politici au luat lecţii pentru a-şi face vocea să sune mai grav.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase