Home » D:News » Cum poţi afla dacă vei fi victima „ucigaşului nr. 1” la nivel mondial?

Cum poţi afla dacă vei fi victima „ucigaşului nr. 1” la nivel mondial?

Cum poţi afla dacă vei fi victima „ucigaşului nr. 1” la nivel mondial?
Publicat: 17.03.2012
Statisticile indică faptul că bolile cardiovasculare vor deveni “ucigaşul nr. 1” la nivel mondial, depăşind bolile infecţioase, iar România ocupă o poziţie îngrijorătoare în topul deceselor din cauze cardiovasculare din lume, conform Fundaţiei Române a Inimii.

Potrivit celor de la Fundaţia Română a Inimii, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare. În aceste condiţii, 2 din 3 persoane mor din cauza acestor afecţiuni, iar 1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct miocardic acut şi, din păcate, 1 din 10 nu supravieţuieşte. La fiecare 20 minute, un român suferă un accident vascular cerebral şi 1 din 5 îşi pierde viaţa.

În urma unei campanii iniţiate de Fundaţia Română a Inimii, campanie numită SOS CARDIO, s-a putut constata că principalii factori care conduc la apariţia unei boli cardiovasculare sunt: fumatul, stresul şi hipertensiunea.

O treime din cele 63.538 de persoane care au completat testul cartonaşelor de pe situl programului sunt fumătoare. Cu toate acestea, s-a observat că, în rândul respondenţilor, stresul este prezent în proporţie de 80%, hipertensiunea – în procent de 50%, iar obezitatea era şi ea prezentă în măsură semnficativă – la 30% dintre cei care au completat Testul Cartonaşelor.

„România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări, din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei, doctorii dau doar ani vieţii, noi vă ajutăm să daţi şi viaţă anilor”, a subliniat preşedintele FRI, prof. dr. Dan Gaiţă.

Până acum, Testul Cartonaşelor a fost completat de 33,560 de bărbaţi şi 29,978 de femei. În Bucureşti, 14,004 de persoane au parcurs testul, iar în ţară – 49,534. Campania SOS CARDIO continuă şi anul acesta, iar testul cartonaşelor poate fi efectuat, în continuare, pe situl www.soscardio.ro sau prin telefon la numărul 0800 070 777.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase