Home » D:News » A fost descoperită gena care permite gripei sa ne ucidă

A fost descoperită gena care permite gripei sa ne ucidă

A fost descoperită gena care permite gripei sa ne ucidă
Publicat: 26.03.2012
O nouă descoperire din lumea geneticii pare a ne arăta de ce gripa îmbolnăveşte grav sau chiar provoacă moartea unor persoane, în timp ce altele nu suferă decât de dureri de intensitate medie, tuse şi strănuturi.

Într-un articol publicat recent în periodicul Nature, o echipă de cercetători americani şi britanici declară că a descoperit în premieră gena umană care influenţează reacţiile oamenilor la virusurile gripale.
Descoperirea explică motivele pentru care, în timpul pandemiei virusului H1N1 din sezonul 2009-2010, majoritatea oamenilor infectaţi au avut simptome moderate, în timp ce alţii s-au îmbolnăvit foarte grav, unii decedând.

În viitorul apropiat, această descoperire importantă ar putea ajuta medicii să identifice pacienţii pentru care efectele gripei sunt mortale, în scopul creării unor vaccinuri specifice, destinate acestora.

Paul Kellam, cercetător în cadrul Sanger Institute, Marea Britanie, co-autor al studiului şi prezentator al rezultatelor acestuia, declară că gena, denumită IFITM3, poate deveni o „linie esenţială de apărare” în faţa virulenţei crescute a virusurilor gripale.

Când gena IFITM3 era prezentă în cantităţi mari, virusul nu „invada” plămânii pacientului, dar când nivelurile aceleiaşi gene erau scăzute, virusul se replica şi se răspândea mult mai uşor, cauzând astfel simptome severe.

Persoanele care prezentau o formă particularizată a genei IFTITM3 erau mult mai susceptibile de a ajunge la spital, comparativ cu cele care prezentau alte variante ale genei.

Potenţialul rol antiviral al genei IFITM3 în cazul oamenilor a fost sugerat pentru prima dată în studiile întreprinse de Abraham Brass din cadrul Ragon Institute – Massachusetts General Hospital, din Statele Unite. Pe baza analizelor genetice, dr. Brass a descoperit că gena blochează dezvoltarea virusurilor de gripă în ţesuturile corpului uman.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase