Home » D:News » Zgârie-norii din lemn, viitorul construcţiilor urbane?

Zgârie-norii din lemn, viitorul construcţiilor urbane?

Zgârie-norii din lemn, viitorul construcţiilor urbane?
Publicat: 01.04.2012
Un concept nou în materie de construcţii: clădiri cu zeci de etaje, construite din... lemn. Un astfel de zgârie-nori este în construcţie la Vancouver, Canada, iar arhitectul care l-a proiectat, Michael Green, crede că lemnul, material provenit din surse regenerabile, poate înlocui cu succes oţelul şi betonul în construcţiile viitorului.

Imobilul de la Vancouver va avea 30 de etaje, dar Michael Green crede că se poate depăşi acest număr.

Lemnul este utilizat sub forma unor produse moderne – plăci aglomerate alcătuite din fâşii de lemn consolidate cu un adeziv puternic şi plăci stratificate alcătuite din straturi de lemn, fiecare strat având fibrele dispuse perpendicular pe direcţia fibrelor straturilor adiacente.

Aceste materiale au o mare rezistenţă mecanică la diferite tipuri de solicitări şi, fiind alcătuite din fragmente relativ mici de lemn, fabricarea lor nu necesită tăierea unor arbori de mari dimensiuni.

După spusele arhitectului, elementele de mari dimensiuni făcute din lemn rezistă bine chiar la incendii, la suprafaţa lor formându-se la un strat de cărbune care izolează şi protejează structura internă.

Dacă aceste materiale sunt eficiente în ceea ce priveşte costurile şi dacă sunt obţinute din păduri gestionate în mod sustenabil, ele pot fi o alternativă interesantă a oţelului şi cimentului folosite în mod obişnuit şi care au un impact ambiental foarte puternic.

Sursa: Grist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase