Home » D:News » Copiii vor fi trataţi chiar înainte de a se naşte, pentru a-i împiedica să ajungă obezi

Copiii vor fi trataţi chiar înainte de a se naşte, pentru a-i împiedica să ajungă obezi

Copiii vor fi trataţi chiar înainte de a se naşte, pentru a-i împiedica să ajungă obezi
Publicat: 02.04.2012
Un studiu-pilot, realizat în patru oraşe britanice, va implica administrarea unui medicament anti-diabetic gravidelor obeze, pentru a preveni naşterea unor copii suprapondrali care ar putea fi ameninţaţi de obezitate mai târziu în viaţă.

Experimentul – destul de controversat – este susţinut de National Health Service, sistemul de sănătate publică din Anglia, care afirmă că obezitatea în rândul femeilor gravide a atins proporţii epidemice şi este necesar să se acţioneze pentru a proteja sănătatea generaţiilor viitoare.

În Marea Britanie, peste 15% dintre femeile însărcinate au o greutate excesivă. Această situaţie creşte riscul apariţiei unor complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere.

În plus, gravidele obeze au mari şanse să dea naştere unor bebeluşi supraponderali, care prezintă un risc de două ori mai mare de a ajunge obezi mai târziu, în comparaţie cu copii cu greutate normală la naştere. Numărul copiilor ce cântăreau peste 5 kg la naştere a crescut alarmant, cu 50% în ultimii 4 ani.

Studiul va fi realizat cu participarea a 400 de femei din 4 oraşe: Liverpool, Coventry, Sheffield şi Edinburgh. Ele vor fi tratate cu metformină, un medicament utilizat de decenii în tratamentul diabetului, inclusiv în timpul sarcinii.

Metformina reduce nivelul insulinei din sângele mamei, avînd ca efect şi scăderea cantităţii de grăsime depozitată în organismul fătului. Cum femeile obeze produc, în general, mai multă insulină decât ar fi normal, tratamentul cu metformină, dacă nu ajuntă la scăderea greutăţii mamei, poate cel puţin – aşa se speră – să menţină în limite normale greutatea fătului.

Dacă studiul-pilot va avea succes, medicii se gândesc să extindă utilizarea metodei şi să efectueze mai multe teste, timp de aproximativ cinci ani, până să treacă la utilizarea acestei metode pe scară largă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase