Home » D:News » Motorul ionic va permite sateliţilor să exploreze spaţiul folosind cantităţi mici de combustibil (VIDEO)

Motorul ionic va permite sateliţilor să exploreze spaţiul folosind cantităţi mici de combustibil (VIDEO)

Motorul ionic va permite sateliţilor să exploreze spaţiul folosind cantităţi mici de combustibil (VIDEO)
Publicat: 03.04.2012
Oamenii de ştiinţă de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) au creat un prototip al unui motor ultra-compact, conceput pentru revoluţiona producţia de sateliţi de mici dimensiuni.

Incluzând combustibilul şi întregul mecanism de control, motorul cântăreşte aproximativ 200 de grame şi poate fi utilizat pentru a schimba orbita micilor sateliţi sau pentru a-i trimite spre destinaţii mai îndepărtate.

Creat pentru a oferi o nouă generaţie de nanosateliţi cu sistem de propulsie eficient, care le asigură autonomie şi le permite să desfăşoare misiuni de explorare, noul mini-motor poate fi montat pe sateliţi de dimensiuni foarte mici, precum cei de 10x10x10 cm.

Masa redusă a motorului este asigurată de compusul chimic EMI-BF4, care înlocuieşte combustibilul. EMI-BF4 este un lichid „ionic”, din care ionii încărcaţi electric sunt extraşi şi apoi ejectaţi pentru a crea propulsia. În interiorul motorului, lichidul ionic este extras dintr-un rezervor şi ghidat prin acţiune capilară spre o serie de micro-duze din siliciu; ionii sunt extraşi de un electrod menţinut la 1000 de volţi, apoi acceleraţi şi ejectaţi prin duze, cu viteza de 40.000 km/h. Pentru ca toţi ionii, şi cei pozitivi şi cei negativi, să fie eliberaţi, polaritatea câmpului electric este inversată la fiecare secundă.

Cu adevărat uimitor este faptul că, în urma calculelor, s-a constat că doar 100 de ml de carburant vor fi de ajuns pentru ca un satelit să ajungă la Lună în 6 luni.

Se preconizează că acest motor va face parte din nanosatelitul Clean Space One, care va avea rolul de a curăţa spaţiul cosmic de deşeuri, şi din nanosateliţii olandezi care urmează să fie trimişi în spaţiu pentru a înregistra semnale de frecvenţă ultra joasă de pe partea îndepărtată a Lunii. Cercetătorii de la EPFL plănuiesc să finalizeze proiectarea motorului în aproximativ un an, pentru ca apoi să poată fi utilizat la proiectarea lui CleanSpace One .

Sursa: Gizmag, EurekAlert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase