Home » D:News » Primul medicament cu nanoparticule este folosit cu succes contra cancerului

Primul medicament cu nanoparticule este folosit cu succes contra cancerului

Primul medicament cu nanoparticule este folosit cu succes contra cancerului
Publicat: 06.04.2012
În premieră mondială, un medicament care foloseşte nanoparticule pentru a transporta doze de chimioterapie direct în tumori a fost testat pe pacienţi.

Medicamentul, cunoscut sub numele de BIND-014, este primul tratament din istorie bazat pe particule microscopice ce a fost testat pe oameni. Aceste nanoparticule pot fi ţintite direct pe tumoare, fiind programate să elibereze doze calculate într-un ritm prestabilit.

Cercetătorii speră să obţină rezultate mai bune în lupta contra cancerului prin livrarea de doze mai concentrate din medicamentul chimioterapeutic docetaxel (Taxotere).

Nanoparticulele sunt folosite împotriva cancerului deoarece au potenţialul de a găsi şi ucide celulele tumorilor fără a afecta ţesutul din jurul acestora, reducând astfel efectele secundare. Aşadar, doctorii vor putea folosi doze mai mari ale tratamentelor chimioterapeutice, amplificând efectele pozitive ale acestor medicamente.

Oamenii de ştiinţă spun că studiile efectuate pe animale au arătat că BIND-014 poate rămâne în sânge o zi întreagă la concentraţii mai mari decât medicamentele chimioterapeutice obişnuite, iar în zona tumorii ţintite concentraţia medicamentului poate să fie chiar de 10 ori mai mare.

Rezultatele preliminare ale testării pe 17 pacienţi umani aflaţi într-o stare avansată a cancerului sugerează că medicamentul funcţionează pe oameni la fel ca în cazul animalelor.

Medicamentul pare să fie tolerat de pacienţi, observându-se rezultate pozitive şi în cazurile în care medicamentul a fost administrat într-o doză de 5 ori mai mică decât cea folosită în mod normal în cadrul chimioterapiei.

Rezultatele pozitive ale studiului sugerează că lupta împotriva cancerului intră, astfel, într-o nouă eră: cea a nanoterapiei.

Surse: The Telegraph, The Scientist, MIT News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase