Home » D:News » O boală misterioasă afectează urşii polari

O boală misterioasă afectează urşii polari

O boală misterioasă afectează urşii polari
Publicat: 09.04.2012
Urşii polari din Alaska rămân fără blană, iar specialiştii de la U.S. Geological Survey nu reuşesc să identifice motivul.

Nouă din cei 33 de urşi polari studiaţi în ultimele două săptămâni de cercetători în sudul Mării Beaufort, din apropiere de Barrow (nordul Alaskăi), sufereau de alopecie (pierderea blănii) şi de leziuni ale pielii, a anunţat Tony DeGange, şeful biroului de biologie din cadrul USGS Science Center din Anchorage.

De asemenea, 3 din cei 4 urşi polari inspectaţi joi în apropiere de Kaktovik prezentau aceleaşi simptome.

Cercetătorii au colectat sânge şi mostre de ţesut de la urşii afectaţi, dar nu ştiu care este cauza acestei afecţiuni şi nici ce reprezintă simptomele descoperite.

„Datele pe care le-am colectat de-a lungul timpului ne indică faptul că evenimentul este neobişnuit, dar nu fără precedent”, a spus DeGrange. În sezonul 1998-1999, 10 din cei 48 de urşi studiaţi de cercetători prezentau simptome similare.

Specialiştii USGS verifică starea de sănătate a urşilor polari în fiecare an, proiectul fiind iniţiat în 1984. Echipele de cercetători urmăresc urşii, le administrează un sedativ şi apoi îi învestighează pentru a stabili starea generală de sănătate a acestora.

În acest an, primul urs cu aceste simptome a fost descoperit pe 21 martie. Echipa de cercetători va încheia expediţia în luna mai, când condiţiile din zonă vor deveni prea periculoase, în urma topirii gheţii marine.

„Şi în 1999 am efectuat biopsii şi nu am putut identifica un agent cauzativ pentru pierderea blănii”, a explicat DeGrange. „Acum, însă, s-a observat şi moartea unui număr mare de foci. Şi nici cauza acestui eveniment nu a fost explicat. Este doar o coincidenţă sau există o legătură între cele două evenimente? Nu ştim”, a adăugat specialistul.

În decembrie, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a declarat existenţa unui „eveniment neobişnuit de mortalitate”, după ce numeroase foci inelate au fost descoperite moarte pe coasta arctică a Alaskăi. Cadavrele focilor şi focile aproape moarte prezentau aceleaşi simptome întâlnite la urşii polari: pierderea părului şi leziuni ale pielii.

Autorităţile din Canada şi din Rusia au raportat ulterior că şi pe coastele lor arctice au fost descoperite foci cu aceleaşi simptome.

Atât în cazul focilor, cât şi în cel al urşilor polari, cauza rămâne un mister.

Surse: USA Today, USGS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase