Home » D:News » „Becul” care durează 20 de ani va fi pus în vânzare în SUA

„Becul” care durează 20 de ani va fi pus în vânzare în SUA

„Becul” care durează 20 de ani va fi pus în vânzare în SUA
Publicat: 23.04.2012
Dispozitivul de iluminat a fost premiat la competiţia Bright Tomorrow, organizată de Departamentul Energiei din SUA, fiind singurul care a putut îndeplini standardele extrem de riguroase cerute de organizatori.

Competiţia a avut ca scop identificarea unei alternative a becului incandescent de 60 de waţi, încă utilizat pe scară largă în SUA, dar care urmează să fie scos din producţie în curând. (Fabricarea becurilor de 100 waţi a fost deja sistată în SUA şi Europa; în Europa a fost oprită şi cea a becurilor de 60 de waţi.)

Organizatorii au cerut participanţilor să fabrice un dispozitiv care să dea aceeaşi lumină caldă ca şi cea a unui bec incandescent, dar să fie mult mai efcieinte din punct de vedere energetic.

Produsul prezentat de compania olandeză Philips a fost singurul care a corespuns standardelor de performanţă impuse, iar premiul a fost acordat abia după 18 luni de testări.

Dispozitivul realizat de Philips foloseşte capacităţile LED-urilor (diode emiţătoare de lumină) în locul filamentelor incandescente; la o durată de funcţionare de peste 4 ore pe zi, durata sa de viaţă este de 20 de ani.

Performanţa are un preţ: un asemenea „bec” costă, în prezent, 60 USD, deşi firma Philips a făcut, cu anumite magazine, aranjamente financiare care vor permite vinderea dispozitivelor la preţul redus de 20 USD.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase