Home » D:News » Extraordinar: un robot-avatar poate fi controlat cu gândul de la o distanţă de 100 km! (VIDEO)

Extraordinar: un robot-avatar poate fi controlat cu gândul de la o distanţă de 100 km! (VIDEO)

Extraordinar: un robot-avatar poate fi controlat cu gândul de la o distanţă de 100 km! (VIDEO)
Publicat: 25.04.2012
O echipă de oameni de ştiinţă din Elveţia a demonstrat modul în care o persoană paralizată poate controla un robot doar cu puterea gândului. Reuşita este considerată de cercetători un prim pas spre un viitor în care persoanele imobilizate în căruciorul cu rotile vor putea interacţiona cu mediul înconjurător cu ajutorul aşa-numitelor „avataruri”.

Experimente similare au avut loc în SUA şi în Germania, dar la acestea fie au participat persoane care nu erau paralizate, fie necesitau implanturi cerebrale, ce implică o procedură medicală invazivă.

Cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au folosit o cască cu ajutorul căreia au înregistrat semnalele cerebrale ale lui Mark-Andre Duc, un pacient aflat la un spital din Sion, un oraş aflat la 100 de kilometri depărtare.

Gândurile lui Duc – mai exact, semnalele electrice emise de creierul său atunci când îşi imagina că ridică degetele paralizate – au fost decodate instantaneu de un laptop aflat în cameră. Instrucţiunile rezultate erau comunicate către un robot aflat la 100 de kilometri distanţă, în laboratorul din Lausanne. Robotul-avatar se deplasa în funcţie de comenzile transmise de Duc cu ajutorul gândurilor.

Duc este parţial tetraplegic, pierzând controlul asupra picioarelor şi degetelor sale în urma unei căzături. Pacientul a declarat că, într-o zi bună, controlarea robotului cu ajutorul gândului este relativ uşor. „Este ceva mai dificil atunci când am dureri”, a explicat el.

Principala problemă în a controla roboţii-avatar o reprezintă „paraziţii” din fundal, ce apar atunci când pacientul simte durere sau atunci când nu este atent la sarcină. Creierul uman este capabil să efectueze mai multe sarcini simultan, însă o persoană paralizată trebuie să se concentreze tot timpul la controlarea avatarului. „Mai devreme sau mai târziu, pacientul îşi pierde atenţia, iar acest lucru va duce la degradarea semnalului”, a explicat Jose Millan, coordonatorul echipei de cercetători.

Pentru a evita această problemă, oamenii de ştiinţă au decis să programeze computerul pentru a decoda semnalele cerebrale într-un mod asemănător subconştientului din creierul uman. Astfel, atunci când computerul recepţionează comanda „mergi înainte”, acesta o va executa până în momentul în care va primi comanda „stop” sau până când robotul va întâlni un obstacol.

Robotul reprezintă un progres faţă de un proiect mai vechi, ce permitea pacienţilor să controleze cu gândul un cărucior electric.

Folosind un robot dotat cu o cameră şi cu un ecran, pacienţii paralizaţi îşi pot extinde prezenţa virtuală în locuri în care nu pot ajunge cu căruciorul, precum o galerie de artă sau o nuntă ce are loc în străinătate.

Millan a spus că dispozitivul a fost testat în casele pacienţilor, dar nu este încă la fel de uşor de folosit ca anumite gadgeturi disponibile în comerţ, precum casca MindFlex, ce permite controlarea unei jucării cu ajutorul semnalelor electrice din creier.

„În câţiva ani, vom reuşi şi acest lucru”, promite Millan.

Sursa: Associated Press

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase