Home » D:News » Înălţimea ne poate influenţa durata de viaţă

Înălţimea ne poate influenţa durata de viaţă

Înălţimea ne poate influenţa durata de viaţă
Publicat: 03.05.2012
Un nou studiu realizat pe locuitorii din Sardinia demonstrează că bărbaţii scunzi au tendinţa de a trăi mai mult decât cei cu o înăţime peste medie.

Cercetarea a fost realizată pe 500 de bărbaţii născuţi între 1866 şi 1915, originari din Sardinia (foto). Alegerea participanţilor tocmai din această insulă nu a fost întâmplătoare, căci oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că populaţia din Sardinia trăieşte mai mult decât restul europenilor.

Studiul, realizat de profesorul Poulain din Belgia şi dr. Salaris de la Universitatea Cagliari, Italia, a scos la iveală şi faptul că în municipiul Villagrande, unde trăieşte populaţia cu cea mai mică medie de înălţime din Sardinia, bărbaţii trăiesc la fel de mult ca femeile.

Anterior s-a observat că, în cadrul unei specii, indivizii mai mici tind să trăiască mai mult decât restul. Aşa se face că, de cele mai multe ori, câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei de talie medie sau mare, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul şoarecilor, şobolanilor, maimuţelor sau poneilor. Chiar şi elefantul asiatic trăieşte mai mult decât cel african, care este mai mare.

Rezultatele studiului, care sunt susţinute de alte 12 cercetări anterioare, relevă o serie de explicaţii legate de motivul pentru care organismele mai mici supravieţuiesc mai mult. Printre acestea se numără posibilitatea ca ADN-ul să se deterioreze mai greu, sau ca trupul să deţină un potenţial mai mare de înlocuire a celulelor şi un ritm al inimii mai eficient.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că înălţimea contribuie cu 10% la profilul longevităţii, dar că, indiferent de înălţime, oricine îşi poate extinde durata vieţii printr-o dietă adecvată, o bună îngrijire medicală şi un spirit optimist.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase