Home » D:News » Sângele sintetic ar putea conţine hemoglobină de la râme

Sângele sintetic ar putea conţine hemoglobină de la râme

Sângele sintetic ar putea conţine hemoglobină de la râme
Publicat: 15.05.2012
Oamenii de ştiinţă susţin că sângele râmelor, care are o capacitate mare de transport al oxigenului, ar putea fi utilizat la fabricarea unor înlocuitori ai sângelui uman.

Sângele râmelor ar putea deţine cheia dezvoltării unei noi generaţii de sânge sintetic, creat pentru oameni.

Hemoglobina găsită în râmele terestre şi unii viermi marini transportă de 50 de ori mai mult oxigen decât sângele uman, observaţie care i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea din California să examineze potenţialul de a reproduce această capacitate şi în cazul sângelui artificial.

Hemoglobina din globulele roşii umane transportă oxigen de la plămâni la ţesuturi. Cercetătorii Amy Tsai şi Pedro Cabrales, care studiază sângele râmelor, au declarat că în prezent există doar trei înlocuitori ai hemoglobinei din sânge, care se pot comercializa doar în Rusia, Mexic şi Africa de Sud.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază faptul că pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte este nevoie de înlocuitori ai sângelui. „În curând, odată cu îmbătrânirea populaţiei, vor rămâne puţini donatori, ceea ce înseamnă că ne vom confrunta cu un deficit de sânge. În aceste condiţi,i vom avea nevoie de o alternativă”, a declarat prof. Tsai.

Sângele artificial ar putea fi utilizat în armată sau în regiuni rurale izolate, acolo unde asigurarea rezervelor de sânge se dovedeşte a fi dificilă.

Sursa: SBS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase