Home » D:News » Cafeaua – secretul longevităţii?

Cafeaua – secretul longevităţii?

Cafeaua – secretul longevităţii?
Publicat: 17.05.2012
Conform unui studiu desfăşurat pe o perioadă de 13 ani pe un eşantion de bărbaţi şi femei băutori de cafea, consumul moderat al acestei băuturi a dus, în timp, la ameliorarea unor afecţiuni precum cele de inimă, respiratorii, sau chiar a diabetului. Cu toate acestea, consumul de cafea s-a dovedit total ineficient împotriva cancerelor.

„Am observat unele legături surprinzătore între consumul de cafea şi incidenţa unor afecţiuni care duc, în cele din urmă, la deces. Efectele benefice ale cafelei au fost observate atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, indiferent de vârsta şi greutatea subiecţilor sau de faptul că unii dintre ei erau fumători, iar ceilalţi nu”, declară cercetătorul Neaf Freeman din cadrul National Institute of Health.

E important de subliniat, totuşi, că studiul evidenţiază o legătură, dar nu una de cauzalitate directă, între consumul de cafea şi scăderea ratei mortlităţii.

În pofida studiilor anterioare, conform cărora consumul de cafea are efecte nocive pentru sănătate, aceste noi cercetări se adaugă unei serii de descoperiri recente, conform cărora consumul de cafea nu doar că nu este periculos, dar aduce chiar unele beneficii clare pentru sănătatea oamenilor, susţine şi Jeanine Genkinger, profesor de epidemiologie în cadrul Columbia School of Public Health din New York.

Prof. Genkinger este de părere că cele mai mari benefiicii apar în urma consumui de cafea neagră simplă, adăugarea de frişcă, zahăr sau alţi aditivi asemănători fiind dăunătoare sănătăţii.
Cercetătorii au studiat un eşantion de 402.260 voluntari cu vârste cuprinse între 50-71 ani. În perioada de 13 ani a studiului, un număr de 52.515 voluntari au decedat din cauze naturale.

„Noul studiu elimină din calcul efectele negative ale fumatului şi băuturilor alcoolice, concentrându-se strict doar pe efectele consumului de cafea. Una dintre dificultăţile studiului este faptul că, adesea, băutorii de cafea fumează şi consumă alcool”, este de părere Edward Giovannucci, profesor de nutriţie şi epidemiologie din cadrul Harvard School of Public Health din Boston.

Cheia este moderaţia: conform unui studiu anterior realizat de Clinica Mayo, consumul a mai mult de 4 ceşti de cafea pe zi poate provoca dureri de cap şi de stomac, stări de nelinişte şi accelerarea ritmului cardiac, toate acestea fiind atribuite cafeinei.

Cu toate acestea, se pare că populara băutură conţine mulţi antioxidanţi şi compuşi chimici care pot preveni multe afecţiuni.

„Unele substanţe din cafea sunt printre cei mai puternici antioxidanţi naturali din dieta noastră zilnică”, susţine prof. Giovannucci.

Cafeaua este bună şi pentru creier: neurologii au descoperit că băutorii de cafea prezintă riscuri mai mici de a dezvolta afecţiuni cerebrale pe măsură ce îmbătrânesc, comparativ cu cei care nu beau cafea. La fel, cercetătorii atribuie mari beneficii polifenolilor din cafea, care ne ajută să ne îmbunăţim capacităţile cognitive.

„Cafeaua, şi nu cafeina, este cea care ne aduce beneficii clare pentru starea generală a sănătăţii, ducând la reducerea riscului de a avea boli cardiovasculare şi diabet”, este de părere şi Terry Graham, profesor de nutriţie la Universitatea din Guelph, Canada.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase