Home » D:News » Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii

Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii

Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii
Publicat: 18.05.2012
Un asteroid recent descoperit, botezat de astronomi 2012 DA14, va trece atât de aproape de planeta noastră în decursul lunii februarie a anului următor, încât ar putea distruge un număr considerabil de sateliţi, declară experţii din cadrul NASA.

Descoperit în urmă cu doar câteva săptămâni de astronomii din cadrul Observatorului LaSagra din Spania, asteroidul pare a avea un diametru de numai 45 metri, singura problemă fiind aceea că orbita lui 2012 DA14 trece la mică distanţă de Terra, după cum susţine astronomul Steven Chesley, care lucrează la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, din Pasadena.

Specialiştii estimează că, pe data de 15 februarie 2013, asteroidul va trece atât de aproape de Pământ , încât ar distruge inevitabil câţiva sateliţi.

Conform datelor din prezent, Staţia Internaţională Spaţială, situată la distanţa de circa 2.000 kilometri de Terra, nu este în pericol de a fi lovită de acest asteroid.

Până în prezent, astronomii nu consideră asteroidul drept un pericol major, declarând chiar că acesta va putea fi văzut cu ajutorul unor binocluri şi lunete de rezoluţie bună.

Cercetătorii iau totuşi în calcul şi factorul gravitaţiei Terrei, care ar putea modifica traiectoria iniţială a asteroidului, odată ce acesta va trece prin apropierea planetei noastre. Dacă asteroidul 2012 DA14 va lovi cumva Terra, cercetătorii estimează că, sub impactul greutăţii de circa 140 tone a asteroidului, şocul resimţit va fi comparabil ca forţă cu provocat de explozia unei bombe de 2,4 megatone.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase