Home » D:News » Un robot inteligent îşi construieşte propriile unelte! (VIDEO)

Un robot inteligent îşi construieşte propriile unelte! (VIDEO)

Un robot inteligent îşi construieşte propriile unelte! (VIDEO)
Publicat: 23.05.2012
Un grup de oameni de ştiinţă a creat un robot performant, capabil să îşi construiască singur unelte şi chiar să se „înarmeze”.

Deşi pare un scenariu dintr-un film de groază, „arma” ataşată este, pentru moment, doar un pistol de lipit. Cercetătorii de la Universitatea ETH Zurich au creat un robot care îşi poate construi singur unelte pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea. În filmarea de mai jos, robotul foloseşte pistolul de lipit pentru a crea o ceaşcă pe care, în cele din urmă, şi-o lipeşte de corp cu scopul de a transporta apă dintr-un vas în altul.

Unul dintre elementele-cheie ale inteligenţei este capacitatea de a construi unelte. Astfel, robotul se poate alătura acelui grup restrâns de creaturi inteligente. Fie că ne gândim la invenţie ca la ceva captivant, fie că o gândim ca pe o evoluţie de temut, trebuie să ştim că, momentan, robotul urmează instrucţiunile de construire date de specialişti, deci el nu poate fi considerat o creatură care „gândeşte liber”.

Cu toate acestea, realizările robotului sunt remarcabile, el putând deschide calea dezvoltării unor maşinării care, pentru a efectua sarcini, îşi crează propriile instrumente cu care să se ajute. Robotul în cauză creează obiectele de care are nevoie prin adăugarea de straturi succesive, un procedeu utilizat de imprimantele 3D.

În viitor, astfel de roboţi vor putea crea o multitudine de obiecte, folosind mai multe instrumente şi planuri. Pentru moment, creaţia cercetătorilor din Zurich este echipată doar cu o „armă” cu adeziv, pentru a construi o cană în 30 de minute. Pentru cană, utilizează o suprafaţă de aluminiu acoperită cu un strat subţire de ulei care împiedică adezivul să se întărească prea rapid. În timp ce cana se răceşte, robotul creează o bandă de adeziv cu care va lipi cana de braţul său .

Cercetătorii speră ca invenţia lor să stea la baza construirii unor roboţi capabili să îşi extindă corpul atunci când este necesar să îndeplinească sarcini precum construirea altui robot sau repararea sa.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase