Home » D:News » Două suplimente nutritive ar putea preveni decesul cardiovascular

Două suplimente nutritive ar putea preveni decesul cardiovascular

Două suplimente nutritive ar putea preveni decesul cardiovascular
Publicat: 29.05.2012
Două preparate care pot fi comercializate fără reţetă ar putea ajuta la înjumătăţirea riscului de deces survenit în urma bolilor de inimă, susţine un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Linkoping şi Institutul Karolinska din Suedia au descoperit că o combinaţie de seleniu şi coenzima Q10 reduce riscul de deces cardiovascular în rândul persoanelor în vârstă. Mai mult, în urma testelor s-a constat că această combinaţie îmbunătăţeşte funcţionarea inimii.

Studiul, condus de Urban Alehagen, a fost realizat pe un eşantion de 443 femei şi bărbaţi clinic sănătoşi, cu vârste cuprinse între 70 şi 88 de ani. Pe o perioadă de 48 de luni, unii pacienţi au primit o doză zilnică de 200 mg coenzima Q10 şi 200 µg de seleniu provenit din culturi de drojdii, iar alţii au urmat un tratament placebo. La finalul studiului, s-a observat că doar 5,9% din cei care au urmat tratamentul cu seleniu şi coenzima Q10 au decedat din cauza bolilor de inimă, comparativ cu 12,9% dintre cei ce au făcut parte din grupul placebo.

De asemenea, s-a constat că pacienţii care au fost trataţi cu suplimente aveau un nivel mai scăzut de N-terminal proBNP, un marker biochimic care arată dacă inima funcţionează sub tensiune crescută. În plus, în urma informaţiilor prelevate din ecografii s-a remarcat faptul că participanţii la studiu care au primit cele două suplimente prezentau o îmbunătăţire semnificativă a funcţiilor cardiace.

„Acest studiu investighează pentru prima dată relaţia dintre combinaţia de seleniu şi coenzima Q10 şi utilizarea lor în scop terapeutic, împotriva bolilor de inimă. Cercetarea noastră ar putea constitui o bază pentru următoarele studii asupra seleniului şi a coenzimei Q10 sau chiar a altor suplimente de acest gen”, a declarat dr. Alehagen.

Seleniul este un micronutrient esenţial, despre care până acum se ştia că are capacitatea de a creşte rezistenţa la gripă, de a spori fertilitatea şi longevitatea şi de a lupta împotriva cancerului. El se găseşte în nucile de Brazilia, ouă, rinichi, pâine, peşte, crustacee şi moluşte.

Coenzima Q10 joacă un rol esenţial în producerea energiei la nivelul mitocondriilor, acele „centrale electrice” ale celulelor din corpul uman. Acest compus a fost studiat pentru rolul său în domeniul sănătăţii cognitive şi a sănătăţii inimii, fiind cunoscut pentru proprietăţile anti-îmbătrânire.

Înainte ca un astfel de tratament să fie recomandat pacienţilor care suferă de boli de inimă, combinaţia de seleniu şi coenzima Q10 va trebui să fie testată în studii mai ample.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase