Home » D:News » Ce a provocat criza economică? Hormonii, spune un neurobiolog

Ce a provocat criza economică? Hormonii, spune un neurobiolog

Ce a provocat criza economică? Hormonii, spune un neurobiolog
Publicat: 15.06.2012
O carte recent apărută explică apariţia crizei economice în 2007-2008 în SUA printr-o teorie incitantă: furtunile hormonale prin care au trecut bărbaţii care lucrează în domeniul bancar i-au făcut pe aceştia să îşi asume riscuri prosteşti şi să încheie tranzacţii dezavantajoase care, în cele din urmă, au dus la izbucnirea crizei.

John Coates, autorul cărţii The Hour Between Dog and Wolf, a lucrat el însuşi în domeniul tranzacţiilor financiare, înainte de a se reprofila, devenind cercetător în domeniul neuroştiinţelor.

El a desfăşurat numeroase experimente în lumea bancară şi bursieră, studiind modul în care hormonii afectează luarea deciziilor şi felul în care aceste decizii influenţează climatul economic.

Coates afirmă că doi hormoni, testosteronul şi cortizolul, au fost factori-cheie în apariţia crizei economiei americane, din 2007-2008.

În vremurile de prosperitate economică, sentimentul reuşitei a dus la creşterea nivelului de testosteron la bărbaţi, care au devenit mai încrezători, mai temerari, dispuşi să se aventureze în competiţie şi să îşi asume riscuri mari. Asta au şi făcut bancherii, care au luat decizii imprudente şi au încheiat afaceri riscante, ceea ce a dus la prăbuşirea economică.

Ulterior, în vremurile de depresiune, aceste persoane au suferit de un fel de „mahmureală hormonală”, stare în care le-a crescut nivelul de cortizol, un hormon al stresului, care a avut ca efect instalarea anxietăţii şi a unui sentiment al pericolului iminent. În aceste condiţii, bancherii au devenit exagerat de temători şi au luat din nou decizii proaste, respingând chiar şi tranzacţii care ar fi fost sigure şi profitabile.

Teoria lui John Coates afirmă, aşadar, că aceste crize economice şi-ar avea originea în biologia umană. Concluzia: mai puţin testosteron ar însemna pieţe financiare mai stabile.

Soluţia sugerată de autor? Schimbarea populaţiei lumii finanţelor: încurajarea femeilor şi a bărbaţilor mai în vîrstă, mai curând decât a bărbaţilor tineri, să lucreze în acest domeniu.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase