Home » D:News » Suntem mulţi, dar şi graşi: răspîndirea obezităţii afectează la fel de grav planeta ca şi creşterea populaţiei

Suntem mulţi, dar şi graşi: răspîndirea obezităţii afectează la fel de grav planeta ca şi creşterea populaţiei

Suntem mulţi, dar şi graşi: răspîndirea obezităţii afectează la fel de grav planeta ca şi creşterea populaţiei
Publicat: 18.06.2012
Creşterea numărului de persoane supraponderale şi obeze poate avea, asupra resurselor globale, acelaşi efect ca şi creşterea populaţiei cu un miliard de oameni, arată un studiu recent.

Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au estimat greutatea totală a populaţiei planetei şi au constatat că America de Nord are cea mai mare pondere în această cifră.
Pe acest continent locuieşte doar 6% din populaţia lumii, dar tot aici se întâlnesc o treime din cazurile de obezitate din lume.

Cercetătorii au calculat că populaţia planetei ar cântări, în total, 287 milioane de tone: ulterior, ei au estimat că, din această masă, 15 milioane de tone s-ar datora oamenilor supraponderali, iar 3,5 milioane de tone, celor obezi.

Folosiond date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cercetătorii au calculat că greutatea medie a unei persoane, la nivel global, este de 62 kg. Însă există diferenţe regionale uriaşe: în America de Nord, media este de 80,7 kg, în vreme ce în Asia, media e de numai 57,7 kg. În Asia se află 61% din populaţia a planetei, totuşi continentul contribuie doar cu 13% la greutatea globală datorată obezităţii.

Cu alte cuvinte, consumul de resurse nu ţine doar de număr, ci şi de greutate: se cunoaşte deja faptul că obezitatea implică un consum mai mare de resurse variate, în diverse moduri, şi are un impact mai mare asupra mediului.

Unul dintre autorii studiului, prof. Ian Roberts, a explicat: „Când oamenii se gândesc la sustenabilitate ambientală, se concentrează imediat asupra populaţiei, ca număr. Dar, în realitate, contează nu numai câte guri sunt de hrănit, ci şi câtă carne există pe planetă”.

Totuşi, a ne concentra doar asupra obezităţii este discriminator şi ineficient.
„Una dintre problemele definirii obezităţii este că favorizează o abordare de tipul noi şi ceilalţi. În realitate, cu toţii devenim mai graşi”, adaugă specialistul.

Cercetătorii au întocmit, de asemenea, un tabel ce cuprinde ţările lumii, aşezate în ordinea greutăţii totale a populaţiei lor. În fruntea celor mai grele ţări se află SUA, iar dacă alte ţări vor să lua SUA ca model, în ceea ce priveşte cultura şi modul de viaţă, acest lucru ar avea un impact extrem de dur asupra mediului şi a resurselor, la nivel global. Dacă în toate ţările ar exista acelaşi nivel al excesului ponderal care există în SUA, ar fi ca şi cum planeta ar avea un miliard de ooameni în plus.

Printre „cele mai uşoare” ţări se găsesc Eritrea, Vietnam şi Ethiopia, dar asta nu înseamnă că o greutate scăzută a populaţiei înseamnă neapărat un nivel scăzut de trai, spun cercetătorii, citând cazul Japoniei, unde oamenii au un indice de masă corporală mediu de 22 (faţă de 28 în SUA), deci sunt zvelţi, dar au, în acelaşi timp, un nivel de trai ridicat. Japonia, cred autorii studiului, ar putea fi un model pentru celelalte ţări.

Autorii au fost oarecum surprinşi să constate că printre cele mai „grele” 10 ţări ale lumii se numără şi Kuwait, Croaţia, Qatar şi Egipt. În cazul ţărilor arabe, ei au explicat fenomenul corelându-l cu consumul de combustibil auto pe cap de locuitor, concluzionând că în aceste ţări oamenii se deplasează mult cu maşina, motiv pentru care au adesea un exces ponderal.

Cercetătorii speră ca studiul lor să stimuleze o abordare mai cuprinzătoare a problemelor legate de consum, de greutate şi de creşterea populaţiei.
„Adesea, considerăm că problema o reprezintă femeile africane sărace, care au prea mulţi copii. Dar trebuie să luăm în considerare şi excesul de greutate; e o parte a aceleiaşi probleme legate de depăşirea capacităşii de suport a planetei”, a declarat prof. Roberts.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase