Home » D:News » Şobolanul cu GPS – cel mai nou „dispozitiv” de detectare a minelor

Şobolanul cu GPS – cel mai nou „dispozitiv” de detectare a minelor

Şobolanul cu GPS – cel mai nou „dispozitiv” de detectare a minelor
Publicat: 18.06.2012
Oamenii de ştiinţă americani antrenează şobolani hi-tech pentru a găsi şi marca minele îngropate din zonele cu câmpuri minate. Rozătoarele sunt echipate cu rucsacuri miniaturale ce conţin dispozitive GPS şi sisteme de transmitere wireless.

Mini-rucsacurile conţin, de asemenea, un dispozitiv electronic „de răsplată”, care să motiveze animalele.

Mişcările rozătoarelor sunt urmărite pe un laptop, cu o interfaţă special proiectată pentru a putea fi folosită şi de persoane care nu sunt foarte familiarizate cu computerele. Sistemul creează o hartă a zonelor minate şi a rutelor sigure de deplasare prin aceste zone.

În esenţă, e vorba despre un sistem menit să fie utilizat în ţări cu nivel scăzut de dezvoltare, unde au avut loc conflice în trecutul recent şi unde au rămas zone minate, care sunt o permanentă ameninţare pentru locuitori. Se estimează că, în fiecare an, cca. 20.000 de persoane sunt ucise şi un număr cu mult mai mare schilodite de explozia acestor mine.

Sistemul poate fi paraşutat şi permite unor persoane cu cunoştinţe minime de operare pe calculator să antreneze şobolani pentru depistarea minelor şi să realizeze hărţi care să permită deplasarea în siguranţă şi, ulterior, curăţarea câmpului de mine.

Contrar a ceea ce tind să creadă oamenii, realizatorii sistemului, cercetătorii de la Universitatea Bucknell, SUA, nu trimit şobolanii la moarte, pentru a face să explodeze minele. Animalele au fost învăţate să asocieze o anumită vibraţie a rucsacului (care le semnala o răsplată ulterioară) cu mirosul emanat de explozibil. Atunci când detectează o mină îngropată, şobolanii se învârt în jurul punctului respectiv, permiţând persoanei care urmăreşte mişcările pe ecran să marcheze punctul pe hartă.

Sistemul este încă într-o fază iniţială de testare, dar, dacă primele încercări vor avea succes, va putea fi folosit pe scară largă pentru curăţarea zonelor minate din întreaga lume.

Sursa: The Register

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase