Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au manipulat lumina pentru a transmite informaţii cu o viteză uriaşă

Oamenii de ştiinţă au manipulat lumina pentru a transmite informaţii cu o viteză uriaşă

Oamenii de ştiinţă au manipulat lumina pentru a transmite informaţii cu o viteză uriaşă
Publicat: 26.06.2012
O echipă de cercetători condusă de inginerii de la USC a dezvoltat un sistem prin care pot transmite până la 2,56 terabiţi de date pe secundă, folosind fascicule de lumină răsucite.

Cablul unui sistem de trasmitere cu banda largă suportă să transmită doar până la 30 de megabiţi pe secundă; în schimb, sistemul actual este capabil să transmită de 85.000 de ori mai mult într-o secundă. Conform specialiştilor, platforma va putea fi utilizată pentru a spori viteza comunicaţilor prin sateliţii, putând fi adaptată chiar şi pentru transmiterea datelor prin fibră optică.

„Cu ajutorul luminii putem realiza lucruri pe care nu le putem face cu electricitatea. Asta e frumuseţea luminii: o grămadă de fotoni care pot fi manipulaţi în mai multe moduri la viteze foarte mari”, a explicat profesorul Alan Willner, de la USC (University of Southern California.

Specialiştii au utilizat torsiunea pentru a manipula opt fascicule de lumină, conferindu-le o formă helicoidală în timp ce se propagă prin spaţiu. Fiecare fascicul are modelul său propriu de răsucire. În acest mod, fiecare fascicul transportă în mod individual un flux de informaţii, într-un mod similar canalelor de radio cu diferite frecvenţe.

Sistemul a fost testat în laborator, unde oamenii de ştiinţă au încercat să simuleze comunicarea ce s-ar putea menţine între sateliţii din spaţiu. Acum, specialiştii vor continua cercetările pentru a vedea dacă sistemul poate fi adaptat pentru fibră optică.

Sursa: TG Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase