Prima pagină D:News

Cercetătorii au inventat dispozitivul prin care putem tasta doar cu ajutorul creierului

Redactia Descopera.ro | 07.01.2012 | ● Vizualizări: 68
masina de citit ganduri     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Maastricht, Olanda, au inventat un dispozitiv care va revoluţiona comunicarea: el permite persoanelor paralizate - incapabile să-şi mişte orice parte a corpului - să tasteze pe calculator cuvinte şi fraze doar cu ajutorul minţii.

Omenirea este în faţa unei invenţii remarcabile, care nu doar că va ajuta mult persoanele incapabile să-şi mişte membrele, dar are potenţialul de a influenţa vieţile tuturor. Conform cercetătorilor Betina Sorger, Joel Reithler, Brigitte Dahmen şi Rainer Goebel din cadrul Facultăţii de Psihologie şi al Departamentul de Neuroştiinţă ale Universităţii din Maastricht, acesta este primul sistem care literalmente poate transforma gândurile în cuvinte în timp real, permiţând astfel comunicarea duală într-o singură sesiune de scanare a creierului.

Echipa de cercetători s-a inspirat din lucrările lui Adrian Owen (un om de ştiinţă care a realizat cercetări de pionierat asupra comunicării cu persoane aflate într-o stare vegetativă) şi afirmă că noul sistem de comunicare necesită un efort minim pentru a fi reglat, devenind aşadar operaţional în timp record.

Sistemul de scanare si transpunere a gândurilor foloseşte imaginile furnizate prin intermediul rezonanţei magnetice funcţionale (fMRI) pentru a analiza răspunsul hemodinamic al creierului (mişcările sângelui la nivel cerebral).

Aceste răspunsuri sunt cauzate de imaginile mentale care sunt asociate fiecărei litere a alfabetului, prin intermediul algoritmilor de analiză pe computer. Odată ce computerul este pus în funcţiune, pacientul poate tasta literele, una după alta, doar prin intermediul minţii. Fiecare literă din alfabet corespunde unuia dintre cele 27 semnale diferenţiate ce pot fi înregistrate prin fMRI.

Conform lucrărilor publicate pe 28 iunie, anul curent, în paginile jurnalului Current Biology, acest sistem a fost deja testat cu succes în rândul unor pacienţi incapabili să se mişte. Evident, nu este la fel de rapid precum tastarea cu degetele, dar este un pas uriaş în dezvoltarea interfeţei creier-maşină. Noul dispozitiv are potenţialul de a schimba modalitatea prin care vom interacţiona cu tehnologia în viitorul apropiat.

Sursa: Gizmodo