Home » D:News » O băutură banală poate preveni cancerul de piele

O băutură banală poate preveni cancerul de piele

Autor: Maria Olaru 07.03.2012
O băutură banală poate preveni cancerul de piele
Consumul zilnic de cafea poate preveni apariţia celei mai comune forme de cancer cutanat, sugerează o nouă cercetare.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au ajuns la concluzia că un consum ridicat de cafea poate diminua şansele de a dezvolta unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer de piele, şi anume carcinomul bazocelular.

„Cercetările noastre au reliefat faptul că, cu cât aportul de cafea este mai mare, cu atât riscul de a dezvolta carcinomul bazocelular este mai mic. Nu recomandăm însă creşterea porţiei zilnice de cafea doar ca urmare a acestei descoperiri. Cu toate acestea, rezultatele încadrează carcinomul cu celule bazale în categoria bolilor care pot fi prevenite prin consumul de cafea. În această categorie se încadrează şi afecţiuni cu efect negativ major asupra corpului, precum diabetul de tip 2 şi maladia Parkinson,” a explicat cercetătorul Jiali Han.

În studiul americanilor, dintre cele 112. 897 persoane investigate, 22.786 au dezvoltat carcinom bazocelular de-a lungul celor 20 de ani de cercetare. S-a constat o legătură între consumul ridicat de cafea şi un risc scăzut de dezvoltare a acestui tip de cancer. Totuşi, consumul de cafea decofeinizată nu a fost asociat cu o rată mai mică de dezvoltare a carcinomului bazocelular.

În contrast cu această descoperire, se pare că a consuma cafea nu ajută şi la prevenirea altor tipuri de cancer de piele – melanomul malign şi carcinomul cu celule scuamoase.E adevărat că datele au fost insuficiente pentru a putea trage o concluzie solidă în acest sens (au existat prea puţin cazuri de melanom malign şi carcinom cu celule scuamoase în rândul participanţilor la studiu), dar cercetătorii speră ca în 10 ani să poata aduna destule date pentru a aborda şi acest aspect.

Sursa: Daily Mail