Home » D:News » Licuricii masculi sunt galanţi cu partenerele lor

Licuricii masculi sunt galanţi cu partenerele lor

Licuricii masculi sunt galanţi cu partenerele lor
Publicat: 09.07.2012
Cercetătorii din cadrul Universităţii Tuft din Boston au descoperit că licuricii masculi, despre care se ştia, până în prezent, că atrag femelele cu ajutorul luminii emise, mai recurg la încă un truc imbatabil în actul seducerii. După o serie de cercetări detaliate asupra comportamentului nupţial al acestor insecte, entomologii americani au descoperit cu surprindere că fiecare licurici mascul are pregătit pentru viitoarea sa parteneră un dar, care constă în celule spermatice alături de o porţie de... hrană.

Cercetătorii au prezentat rezultatele studiilor în cadrul unui congres de biologie evoluţionistă din Ottawa.

Lucrând împreună cu entomologul Sara Lewis, care studiază licuricii de peste 20 ani, dr. Adam South s-a folosit în primă instanţă de LED-uri care imită flashurile de lumină emise de licuricii masculi.

Cei doi cercetători au arătat unui grup de femele de licurici luminile intermintente artificiale, emise cu frecvenţa şi intensitatea celor produse de masculi. În acelaşi timp, cercetătorii au expus un alt grup de femele unor sevenţe de lumină atipice, care nu erau deloc caracteristice luminii emise în mod natural de masculi.

În natură, femelele sunt foarte selective în privinţa masculilor care le curtează, răspunzând doar avensurilor masculilor de care se simt cu adevărat atrase.

Dar, în cadrul experimentelor, după câteva minute de emisii bioluminiscente, masculii şi femelele au fost plasaţi împreună în camere miniaturale. Cercetătorii au filmat cum au decurs întâlnirile sub spectrul infraroşu, pentru a observa astfel ce se întâmplă pe timp de noapte. Imaginile obţinute au arătat că femelele sunt mult mai atrase de masculii care le oferă cele mai consistente daruri nupţiale. Odată ce masculii şi femelele au format perechi, calitatea flashurilor bioluminiscente nu a afectat rezultatul împerecherii.

Rezultatele cercetărilor au ridicat noi întrebări, deoarece odată ce spermatoforii masculilor sunt transferaţi pe cale internă, nu este clar modul în care femela apreciază mărimea darului pentru a se decide ulterior dacă se împerechează sau nu cu masculul respectiv.

Dr. South, care a prezentat descoperirile, susţine că este surprins să afle că flashurile atractive ajută masculii doar în prima etapă a ritualului de curtare.
„Iniţial, flashurile sunt importante, dar, odată ce masculii au avut contact fizic cu femelele, acestea sunt interesate doar de alternativa darului oferit de aceştia.”

Echipa a studiat licuricii pentru a identifica şi a înţelege mai bine comportamentul deseori bizar la care recurg multe specii de animale pentru a se împerechea.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase