Home » D:News » Maladia Alzheimer ar putea fi descoperită cu 25 de ani înainte să se manifeste

Maladia Alzheimer ar putea fi descoperită cu 25 de ani înainte să se manifeste

Maladia Alzheimer ar putea fi descoperită cu 25 de ani înainte să se manifeste
Publicat: 14.07.2012
Oamenii de ştiinţă au găsit cinci indicii timpurii ale bolii Alzheimer, cu ajutorul cărora ar putea depista boala cu decenii înainte de apariţia unor simptome evidente.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington a analizat riscul genetic al 128 de subiecţi din SUA, Marea Britanie şi Australia, care aveau 50% şanse să moştenească una dintre cele trei mutaţii genetice care provoacă Alzheimer şi care se activează în jurul vârstei de 30-40 de ani.

Aceste forme de Alzheimer se manifestă mult mai devreme decât forma comună, ale cărei semne apar spre 60 de ani. Cercetarea a luat în considerare şi vârsta la care părinţii participanţilor au dezvoltat boala, pentru a calcula cât timp ar mai avea aceştia din urmă înainte ca primele simptome să se manifeste.

Cercetătorii au făcut analiza sângelui şi a lichidului cefalorahidian, monitorizând totodată activitatea cerebrală şi abilităţile mentale. S-a constat că cea mai rapidă schimbare este o scădere a nivelului unei molecule specifice în lichidul cefalorahidian, moleculă care inră în alcătuirea „plăcilor” caracteristice maladiei Alzheimer – depozite de substanţe specifice care se acumulează în creier. Acest proces poate fi detectat cu 25 de ani înainte ca boala să se manifeste. De asemenea, poate fi observată, încă de la 15 ani, o creştere a nivelului proteinei tau (care stabilizează structura celulelor din creier), precum şi o micşorare a volumului în anumite părţi ale creierului.

Oamenii de ştiinţă sugerează că schimbările legate de modul în care creierul foloseşte glucoza şi uşoare pierderi de memorie devin evidente cu 10 ani înainte de apariţia simptomelor.

De asemenea, cercetătorii au testat şi alţi membri din familiile participanţilor, care nu moşteniseră mutaţiile, şi nu au observat nicio schimbare la nivelul markerilor testaţi.

„Cercetarea subliniază că modificările cheie de la nivelul creierului se manifestă cu zeci de ani înainte ca Alzheimer-ul să preia controlul, lucru care poate avea implicaţii majore pentru diagnosticarea şi tratarea bolii în viitor”, a declarat prof. Clive Ballard, director al Societăţii pentru Alzheimer.

Pentru a avea succes, va trebui ca tratamentul pentru combaterea Alzheimer-ului să fie administrat cu mult înainte ca boala să se manifeste. Capacitatea de a detecta maladia în stadiile timpurii le va permite oamenilor să înceapă tratamentul din timp şi va permite, totodată, dezvoltarea unor noi medicamente.

Sursa: Indiane Xpress

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase