Home » D:News » Naşterea bebeluşilor de mari dimensiuni poate declanşa apariţia cancerului mamar

Naşterea bebeluşilor de mari dimensiuni poate declanşa apariţia cancerului mamar

Naşterea bebeluşilor de mari dimensiuni poate declanşa apariţia cancerului mamar
Publicat: 19.07.2012
Naşterea copiilor de mari dimensiuni este asociată cu un risc de apariţia a centrului la sân de două ori mai mare decât în mod normal, susţin noi studii.

Datele au fost obţinute în două studii diferite. Primul studiu a fost realizat pe un eşantion de 410 femei în perioada 1991 – 2008. La sfârşitul cercetării s-a constat că 31 (7,6%) dintre participante au fost diagnosticate cu cancer mamar. Rezultatele au arătat că femeile care dau naştere copiilor de mari dimensiuni au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului la sân. Legătura dintre bebeluşii mari şi cancerul mamar a rămas evidentă chiar şi atunci când oamenii de ştiinţă au luat în calcul şi alţi factori de risc precum indicele de masă corporală, utilizarea terapiei hormonale, vârsta sau istoricul medical al familiei.

Alte indicii legate de această legătură au venit din partea unui alt studiu realizat în perioada 1999 – 2003 asupra mamelor care au născut un singur copil. De data aceasta, studiul a arătat că femeile care au născut copii mari (mai mari de 3,7kg), au avut un profil hormonal „pro-cancerigen”. Cu alte cuvinte, dr. Radek Bukowski, autorul studiului şi profesor de obstetrică şi ginecologie, susţine că dacă o femeie dă naştere unui copil de mari dimensiuni, profilul ei hormonal va favoriza dezvoltarea cancelului mamar.

De obicei, în timpul sarcinii se dezvoltă o dinamică între doi hormoni numiţi estrogen şi anti-estrogen. În cazul femeilor care aduc pe lume copii cu greutate mare raportul dintre aceşti hormoni este nefiresc de mare. Un alt hormon, numit proteina A plasmatică asociată naşterii (PAPP A) creşte din ce în ce mai mult în funcţie de mărimea copilului. Cu cât copilul este mai mare, cu atât şi numărul hormonilor este mai mare. Cea mai mare creştere se întâlneşte în rândul estrogenului, hormonul asociat un riscul crescut de apariţie a cancerului mamar.

Specialiştii atrag atenţia că deşi studiile s-au concentrat pe masa copilului la naştere, nu ar trebui neglijată nici obezitatea mamelor, care ar putea reprezenta un factor de risc important. Ei spun că, de regulă, copiii de dimensiuni mari sunt născuţi de mame supraponderale care nu realizează rolul pe care obezitatea îl joacă în dezvoltarea cancerului.

Cu toate acestea, Bukowski susţine că femeile nu ar trebui să se alarmeze, deoarece studiile au arătat că mamele au dezvoltat cancer la sân la 38 de ani de la prima lor sarcină, ceea ce înseamnă că acestea îl pot depista din timp şi pot combate boala.

Sursa: CNN

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase