Home » D:News » Somnul necorespunzător poate favoriza apariţia bolii Alzheimer

Somnul necorespunzător poate favoriza apariţia bolii Alzheimer

Somnul necorespunzător poate favoriza apariţia bolii Alzheimer
Publicat: 27.07.2012
De-a lungul timpului, tot mai multe studii au subliniat importanţa somnului şi a unui program bine stabilit. Acum, oamenii de ştiinţă spun că atât privarea de somn, cât şi dormitul în exces pot grăbi declinul cognitiv şi apariţia Alzheimer-ului.

O durată prea scurtă sau prea lungă a somnului poate determina îmbătrânirea creierului chiar şi cu doi ani. Oamenii de ştiinţă au observat că, dacă dormim mai puţin de cinci ore pe noapte sau mai mult de nouă ore, funcţiile noastre mentale se încetinesc.

„Am pornit de la ideea că modificările extreme ale duratei somnului ar putea afecta funcţiile cognitive, deoarece ele perturbă ritmul circadian” a declarat Elizabeth Devore, autorul studiului.

Ritmul circadian este definit de totalitatea schimbărilor fizice, mentale şi comportamentale care intervin în ciclul de 24 de ore. Privarea de somn nu numai că provoacă somnolenţă, mai ales după-amiaza, dar ea poate avea un impact pe termen lung asupra sănătăţii, putând favoriza apariţia diabetului sau a bolilor de inimă. Oamenii de ştiinţă spun că somnul liniştit pe timpul nopţii este din ce în ce mai rar întâlnit în contextul vieţii moderne, în care munca în exces dă naştere presiunilor şi stresului.

Cu toate acestea, doar pentru că mulţi oameni nu urmează recomandările făcute de medici cu privire la durata somnului, nu înseamnă că ei sunt privaţi de somn. Michael Breus, autorul cărţii „Beauty Sleep”, este de părere că oamenii de ştiinţă care studiază somnul pun foarte mult accentul pe cantitatenumărul de ore de somn, în loc să se concentreze pe ceea ce e cu adevărat important: calitatea lui

„Deseori ne gândim la somn doar în termeni de minute, dar de fapt contează calitatea lui. Chiar există somn de calitate. Dacă suferi de apnee şi ai probleme de respiraţie în timpul nopţii, atunci şansele să te trezeşti obosit, chiar dacă ai dormit 8 ore, sunt foarte mari. Somnul în acele 8 ore trebuie să fi fost oribil”, susţine Breus.

Specialistul este de părere că somnul de calitate apare atunci când oamenii merg la culcare la aceeaşi oră în fiecare zi şi atunci când atmosfera din cameră este plăcută. De asemenea, el ne sfătuieşte să evităm să ne uităm la televizor chiar înainte de culcare şi să nu dormim imediat după ce am mâncat. „Orice grad de privare de somn ne afectează performanţa cognitivă sau starea de spirit. Societatea noastră trebuie să înveţe să respecte nevoia de somn. Somnul este la fel de important ca dieta sănătoasă sau ca exerciţiile fizice”, a încheiat specialistul.

Sursa: International Science Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase