Home » D:News » Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar

Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar

Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar
Publicat: 28.07.2012
Un studiu european sugerează că femeile în vârstă care consumă mulţi carbohidraţi din dulciuri şi amidon au un risc crescut de a dezvolta o formă mortală a cancerului la sân.

Noul studiu indică existenţa unei legături între indicele glicemic crescut şi o formă particulară de cancer mamar, care nu are receptori pentru hormonul feminin estrogen şi care poartă numele de cancer mamar ER-negativ.

În principiu, un indice glicemic mare este asociat cu o dietă bogată în mâncăruri care cauzează o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, aşa cum sunt alimentele procesate ce conţin făină albă,cartofii sau dulciurile.

Cercetarea, realizată de specialiştii din Franţa, a cuprins un eşantion de 335.000 femei, care au luat parte la un studiu realizat pe termen lung ce a analizat legătura dintre factorii de nutriţie şi riscul de apariţie a cancerului. În 12 ani, 11.576 dintre participante au dezvoltat cancer mamar.

Iniţial, în urma analizării chestionarelor care evidenţiau obiceiurile alimentare ale femeilor, nu s-a constat existenţa unei legături între cancer şi indicele glicemic. Cu toate acestea, atunci când cercetarea s-a concentrat asupra femeilor aflate la menopauză care aveau cancer ER-negativ, constatările au fost altele. Împărţind femeile în cinci grupuri, în funcţie de cantitatea de alimente cu indice glicemic ridicat pe care le consumau, s-a observat că, dntre femeile care aparţineau „cincimii superioare” (grupul celor care se mâncau cele mai multe alimente cu IG mare), 158 sufereau de cancer mamar, comparativ cu doar 11 cazuri regăsite în „cincimea inferioară”.

Un sfert dintre cazurile de cancer mamar sunt cauzate de tumorile ER-negative. De obicei, ele au un prognostic mai sumbru comparativ cu tipurile de cancer provocate de tumorile ER-pozitive, deoarece ele tind să crească mai repede şi nu sunt sensibile la terapiile pe bază de hormoni.

Specialiştii sunt de părere că rezultatele studiului sunt cu atât mai importanten cu cât informaţiile referitoare la cancerul de sân ER-negativ sunt foarte puţine. De asemenea, indicele glicemic mare este asociat cu o mai mare producţie de insulină, un hormon care reglează nivelul glucozei din sânge. Nivelul mare de insulină este şi el asociat cu anumite tipuri de cancer, acest hormon favorizând dezvoltarea unor tumori.

Sursa: RTE News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase