Home » D:News » Din misterele naturii: a fost surprins „cântecul magic” al balenei cu cocoaşă (AUDIO)

Din misterele naturii: a fost surprins „cântecul magic” al balenei cu cocoaşă (AUDIO)

Publicat: 01.08.2012
Balena cu cocoaşă este un animal masiv, ce cântăreşte aproximativ 36.000 de kilograme şi care măsoară aproximativ 13-15 metri (existând şi exemplare care ating 17-18 metri în lungime).

În fiecare an, balenele cu cocoaşă călătoresc până la 26.00 de kilometri, hrănindu-se vara cu krill în apele polare, ca iarna să migreze în apele tropicale şi subtropicale pentru a se înmulţi. În această perioadă, balenele cu cocoaşă „postesc”, supravieţuind de pe urma rezervelor de grăsime pe care le-au acumulat.

Masculii acestei specii produc adesea cântece complexe, ce durează 10-20 de minute şi pe care le repetă ore în şir. Oamenii de ştiinţă nu au înţeles încă rolul acestor melodii magice.

Recent, oamenii de ştiinţă de la Cetacea Lab, situat pe coasta de nord a statului British Columbia, Canada, au înregistrat un astfel de cântect misterios.

Janie Wray, cercetător în cadrul laboratorului, afirmă că în orice zonă a oceanului, toţi masculii vor cânta o variantă extrem de similară a cântecului. De-a lungul anotimpurilor, melodia va evolua şi se va transforma, explică cercetătoarea.

„Este neclar motivul pentru care acelaşi cântec evoluează an de an şi cine este cel care iniţiază schimbarea. De ce sunt unele schimbări acceptate iar altele ignorate? Până acum, cântecele sunt un veritabil mister pe care oamenii de ştiinţă încearcă să-l descifreze notă cu notă”, a spus Wray.

Ascultaţi cântecul balenelor cu cocoaşă înregistrat de cercetătorii canadieni:

Sursa: The Globe and Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase